„Támogassa
A lényeg

Téves gyógyszeráremelési hírek miatt aggódókat nyugtatja a NEAK

17/08/2022 15:21

| Szerző: Klubrádió

Alaptalan pánikkeltésnek nevezte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a vérhigító gyógyszerek drágulásáról szóló híreket.

"A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő elhatárolódik és károsnak tartja napi.hu "Brutális gyógyszeráremelés jöhet októbertől" cikkében elhangzott állításokat, és felhívja az újságírók figyelmét a megfelelő körültekintésre, valamint a tények alapvető ellenőrzésére, amellyel elkerülhető a fölösleges rémisztgetés" - írta közleményében a NEAK.

A napi.hu azt állította, hogy brutális drágulás várható a heparin tartalmú vérhígítóknál októbertől: a mostani 678 és 3393 forint közötti árról 200-450 százalékkal is drágulhatnak. A vérhígítók 4500, a terápiás készítmények 15 600 forintba kerülhetnek ősztől – írták.

A NEAK cáfolja ezeket a híreszteléseket. Mint írják, az Alapkezelő jogszabályban előírt feladata, hogy félévente felülvizsgálja, hogy a szakmailag egymással helyettesíthető gyógyszerkészítmények esetén ne fordulhasson elő, hogy egy termékért magasabb támogatási összeget fizet a biztosító, mint az azzal szakmailag helyettesíthető másik termékért. A csoportok kialakítása az illetékes orvosszakma bevonásával történik, így a termékek besorolása minden esetben megalapozott, és amennyiben ez orvos szakmailag indokolt, módosításra kerül a besorolás. Így történt ez most is az LMWH-készítményeknél. Az LMWH rövidítés a kis molekulasúlyú heparin készítményeket takarja; ezek azok, amelyeket a köznyelv vérhígítóként vagy vérrögképződés-gátlóként nevez.

Hozzátették, a minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem 450, csupán 5-10 százalékkal. Mivel ez a drágább termék, az eljárás során a cég 2022. augusztus 20-ig árcsökkentést nyújthat be, és úgy nem változik a térítési díj – hangsúlyozta a NEAK.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a piac 99 százalékát lefedő termékeknek a jelenlegi helyzet alapján is változatlan marad a térítési díja.

Azt is írják, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által lefolytatott eljárás a felelős költségvetési gazdálkodás biztosítása mellett, a betegeket a legnagyobb forgalmú készítmények tekintetében nem hozza hátrányos helyzetbe, legfeljebb ugyanannyit kell fizetnie, mint a korábbi időszakban, árcsökkenés esetén akár még kevesebbet is.

A betegek tehát megnyugodhatnak, nem lesz brutális gyógyszeráremelés – zárta közleményét a NEAK.