„Támogassa
A lényeg

A kormány fizeti a kórházak tartozását a beszállítóknak

23/12/2021 11:30

| Szerző: Klubrádió

41 milliárd forintot oszt szét a kormány, nagyrészt a szállítókkal, szolgáltatókkal szembeni tartozás fedezésére.

A kormány friss döntése alapján az állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló járó- és fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató, továbbá a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény szerinti felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központ lejárt tartozásállományának rendezése, illetve likviditási helyzete javítása érdekében 41 milliárd forint kerüljön felosztásra az egészségügyi szolgáltatók között – írja a 24.hu.

Ebből a kormány 10,6 milliárd forintnyi összeget a célelőirányzatból fedez, valamint egy másik határozatában kimondja, hogy 23,3 milliárd forintot oszt szét a kórházak között a NEAK-hoz december 20-áig megküldött adatszolgáltatás alapján.

A november 30-i állapot szerint az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 41,5 milliárd forint.

Ennek a döntő része a szállítókkal, szolgáltatókkal szembeni tartozás. Vagyis most pénzükhöz juthatnak azokat a cégek, akik a kórházaknak szállítottak árukat, szolgáltatásokkal látták el őket, csak a kórházak eddig nem fizették ki őket.