„Támogassa
Esti gyors

A "baráti" Szerbiában a rendőrség magas szintjeire érhet el az illegális migráció támogatása

28/09/2023 21:46

| Szerző: Klubrádió

Egyre több az erőszakos esemény a déli határon; Varga Szilveszter, a balk.hu portál főszerkesztője, Balkán-szakértő szerint előfordul, hogy a lakosságnak Szerbiában azt mondják, gyorsan elviszik a menekülőket az északi (magyar) határhoz, hogy minél előbb át- illetve elmenjenek. Nagyon valószínű, hogy ennek a szervezésében benne vannak „bizonyos rendőrségi struktúrák” is, méghozzá magasabb szinten – mondta. Eközben az Orbán-kormány fontos szövetségese a szerb vezetés.

2023. szeptember 28. Esti gyors / részlet, Varga Szilveszter (23.09.28.)
07:48
00:00

Ötven-hatvan tagú csoportokban érkeznek menekülők a déli határra, embercsempészek szállítják őket autóval a szlovák határra, ahol átdobják őket.

Varga Szilveszter, a balk.hu portál főszerkesztője, Balkán-szakértő az Esti gyorsban elmondta, azt tapasztalni például Zombornál, Szabadkánál, Hajdújárásnál, hogy egyre több az erőszakos esemény, az egyes csoportok egymás és időnként a helyiek ellen is fegyvereket használnak, például kést vagy esetleg kézigránátot. Szavai szerint egyre inkább kritikussá válik a helyzet a határon.

Nemrég géppisztollyal lőttek magyar határőrökre, illetve arról videó is megjelent, hogy egy géppisztolyos illető (vélhetően embercsempész) felügyeli, ahogy mások átkelnek a határkerítésen. Hogy mi állhat ennek a jelenségnek a hátterében, azzal kapcsolatban a szakértő két okot tud elképzelni. Az egyik, hogy az embercsempészek próbálják így elriasztani a rendőröket. A másik, hogy egyes csoportok megpróbálják diszkreditálni magát a migrációt, adott esetben az az érdekük, hogy a "migránsokat" minél rosszabb színben tüntessék fel, félelmet keltsenek velük szemben. Az is elképzelhető, hogy mivel a határ mentén különböző kommunarendszerek alakulnak ki, az ezeket vezető embercsempészek lőnek egymásra. Vannak marokkói, szír, afgán, pakisztáni csoportok – sorolta. Tegyük hozzá, az Orbán-kormány kiengedi a börtönökből a külföldi embercsempészeket.

Illegális bevándorlás - Rétvári Bence és Bakondi György s
 
 A magyar-szerb határszakaszon lévő ideiglenes biztonsági határzár Röszke közelében 2023. július 18-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

Az is kérdés, hogy a szerb oldalon szét tudják-e választani a valóban háború vagy a tálib rezsim elől menekülőket és a gazdasági bevándorlókat. Ez nagyon nehéz feladat, mondta Varga Szilveszter, de hozzátette: a szerb hatóságokban nincs is igazán szándék ezt megtenni, részben azért, mert pénzt kapnak az Európai Uniótól a menekülők ellátására, befogadóközpontok fenntartására. Ezekben a központokban pedig egyre rosszabb a helyzet, ezt a szakértő maga is látta a délre fekvő Presevótól Szabadkáig öt-hét helyen. Előfordul, hogy a (szerbiai) lakosságnak azt mondják, gyorsan elviszik a menekülőket az északi határhoz, hogy minél előbb át- illetve elmenjenek. Nagyon valószínű, hogy ennek a szervezésében benne vannak „bizonyos rendőrségi struktúrák” is – fogalmazott. Korrupt rendőr mindenhol van, de ez szervezetten, olajozottan működik, amihez magasabb szintre van szükség – tette hozzá.

Volna miről tárgyalni, ha már Orbán Viktor miniszterelnök Aleksandar Vucic elnökkel találkozott – jegyezte meg műsorvezetőnk. Ugyanis Vucic egyik legfontosabb nemzetközi szövetségese Orbán Viktor, rendszeresen találkoznak egymással, Orbán állami kitüntetést is kapott Vucictól. A szerb elnök korábban azt mondta, hogy „amikor Brüsszelben sokan lehajtott fejjel hallgatnak, akkor magyar barátaink felemelik hangjukat Szerbia védelmében”. Áprilisi újraválasztása után első miniszterelnöki útján Orbán Belgrádba utazott, majd pedig a két ország hadiiparának közös fejlesztésében is megállapodtak.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Wikipedia

Esti gyors
2023. szeptember 28., csütörtök 18:40
Műsorvezető: Rózsa Péter