„Köszönjük,
A lényeg

Mozgó autóból ugrottak ki az embercsempészek Nógrádban

27/09/2023 11:51

| Szerző: Klubrádió

Rendőrök ellenőriztek volna egy Szlovákiába tartó kisteherautót, de az tovább hajtott, majd kiugrott belőle a sofőr és társa. A fának csapódó járműben 16 magát szír állampolgárnak valló személy tartózkodott. 

Szeptember 16-án rendőrök próbáltak ellenőrizni egy Szlovákia felé tartó kistehergépkocsit a nógrádi Borsosberény külterületén. A sofőr azonban nem állt meg, a forgalommal szemben hajtott tovább a 2-es főúton Nagyoroszi felé, majd egy kanyarban 30 km/h körüli sebességre lassított és társával kiugrottak a mozgó járműből – számolt be a hvg.hu. Ezután a 19 éves sofőr és a 24 éves társa az út melletti erdős terület felé futott, a vezető nélkül maradt kisteherautó pedig letérve az útról egy fának ütközve állt meg. A csomagtér ajtaja az ütközés után kinyílt, benne 16, magát szír állampolgárnak valló személy volt. Őket és a két menekülő gyanúsítottat is feltartóztatta a rendőrség.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság csempészett személy sanyargatásával, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt rendelt el a két férfivel szemben nyomozást, a bíróság elrendelte a letartóztatásukat, mivel a gyanúsítottak zsúfolt, ablaktalan, személyszállításra nem alkalmas raktérben szállítottak a Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudó, érvényes úti okmánnyal nem rendelkező személyeket, akik vélhetően a szerb–magyar határtól Szlovákiába akartak eljutni.

Illegális bevándorlás - Megerősítették a határ fizikai v?
 
Határkerítés,
Röszke, 2020. január 29.
 
 Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely 
 

Az elmúlt hetekben több hasonló baleset történt, amelyek után több esetben ellátás nélkül toloncolták vissza Szerbiába a megsérült áldozatokat – a témával a Guardian is foglalkozott – emlékeztetett a hvg.hu.

Címlapi képünk illusztráció! Egy 2022 augusztus 7-én történt balesetet ábrázol. Ekkor egy teherautót vezető embercsempész a 4-es főúton Üllő térségében hajtott árokba. A balesetben a rendőrök elől menekülő teherautóban utazó húsz migráns megsérült: öten könnyebben, a többiek sérülései súlyosak. A teherautó 49 éves budapesti sofőrjét elfogták, ellene embercsempészés gyanúja miatt indítottak eljárást. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán