„Klubrádió
Lég-Kondi

5G: Örüljünk neki vagy féljünk tőle?

17/05/2020 17:30

| Szerző: Klubrádió

Az 5. generációs mobilhálózat nagyban megkönnyíti a kommunikációt az internetre kötött eszközök között, de a technológiai fejlődésnek ára is van. Hogy mire fogjuk/fogják használni, és az milyen változásokat implikál, még kérdéses - az nem technológiai kérdés ugyanis.

2020. május 15. Lég-Kondi (2020. május 15., péntek 15:00)
44:19
00:00
Műsorvezetők: Fórizs Mátyás Szerkesztők: Árva Brigitta
Szupergyors és szuperintelligens világot, önvezető autókat, távműtéteket, pár másodperc alatt letölthető filmeket, remek minőségű videócsetelést ígér az 5G, vagyis az 5. generációs mobilhálózat.

A rendszer persze felturbózhatja többek között az arcfelismerést, a térfigyelést és persze az adataink sem lesznek nagyobb biztonságban tőle. Több országban már el is kezdték az átállást, de Svájc és Belgium egyes pontjain a tiltakozások hatására leállt a fejlesztés - ellentmondásosak a hírek, hogy ennek elsősorban szakmai vagy politikai okai voltak. Egyes tiltakozók odáig mentek, hogy például az Egyesült Királyságban már több mobiltelefon-adótornyot is felgyújtottak, mert az elkövetők a hírek szerint azt gondolták, az 5G terjeszti a koronavírust. De mi ez az 5G? Miért sietnek a bevezetésével, és ami a legfontosabb: veszélyezteti-e az ember egészségét és környezetünk épségét?

A Lég-Kondiban interjút hallhattak Thuróczy Györggyel, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi főosztályának osztályvezetőjével.

Lég-Kondi
2020. május 15. péntek 15:00
Műsorvezető: Fórizs Mátyás
Szerkesztő: Árva Brigitta