„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Ne a telefonját pötyögtesse, inkább súlyzózzon!

19/11/2019 15:59

| Szerző: Klubrádió

Hüvelykujj generációnak is nevezik a tizen-, huszonéveseket, mert annyit nyomkodják a telefonjukat, hogy állítólag deformálódik az ujjuk. Igaz ez?

2019. november 19. Ötös - részlet 19.11.19. Szalontai Tibor
09:37
00:00

A telefon állandó pötyögtetése, a számítógép billentyűzetének nyomkodása, az egerezés nem tesz jót a kezünknek. Ha nem is deformálja az ízületeket, csontokat, ínhüvelygyulladást nagyon könnyen okoz. Szalontai Tibor kézsebész főorvost kérdezte Bódy Gergő, hogy mire kell figyelnie annak, akik egész nap használja a kütyüket, akár szórakozásból, akár a munkája miatt.

Bármilyen meglepő is, a sok apró mozdulat könnyebben kifárasztja a kezet, mint például a súlyzózás, ami nagy és hosszú mozdulatokat követel. A telefon valóban a hüvelykujjat, az egér használata a mutató- és középső ujjat terheli meg. Könnyen kialakul az ínhüvelygyulladás, amely az al- és felkarra, sőt a vállra is kisugárzik. Számítógépezésnél a hibás testtartás miatt megfájdulhat a váll, de még az ember feje is.

Ezért kell gondosan kiválasztani a szék fajtáját, az ülőrész magasságát, merevségét. Nem a stabil szék a legjobb, hanem az, ami egy picit bizonytalanná teszi az ülést azzal, hogy enyhén labilis. Hasznos az ülőpárna, ahol lehet, ott az ülőlabda, térdeplő szék, és az aktív, úgynevezett spinalis szék.

 
Vertikális egér
Facebook
 

Fontos az íróasztal magassága is. A monitor 50-60 centiméter távolságra legyen, a felső széle pedig szemmagasságban. A szokásos egér helyett, ami horizontális, a vertikálist ajánlja Szalontai Tibor. A mostaninál az alkar csontjai és az izmok megtekerednek, jobb az új fajta. A csuklótámaszos egérpad és a billentyűzet elé tehető alkartámasz is hasznos.

A fáradt kéznek jót tesz a gyógytorna, ám a szakember szerint azt ne videóról, az internetről tanuljuk meg, hanem gyógytornásztól. Az első ínhüvelygyulladást még ki lehet talán pihentetni, de ha ismétlődik, akkor injekciókúrára kell számítani, súlyosabb esetben műtétre is sor kerülhet.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ötös
2019.11.19. 10:00
Műsorvezető: Bódy Gergő