„Támogassa
Reggeli gyors

A forgatókönyv eddig pontosan úgy zajlik, ahogy a Hamász eltervezte

29/11/2023 13:48

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A Hamász, mint a legtöbb terrorszervezet marketingben nagyon jó. A vezérkar pontosan tudta, hogy az október 7-i támadásokra Izrael nagy erejű válaszcsapással reagál majd. A cél az volt, hogy nemzetközi felháborodás alakuljon ki Izraellel szemben, ennek eléréséhez pedig belekalkulálták akár több tízezer palesztin megsebesülését vagy halálát – mondta Kaiser Ferenc, biztonságpolitikai szakértő a Reggeli gyorsban.

2023. november 29. Reggeli gyors - részlet Kaiser Ferenc 2023.11.29.
12:43
00:00

Izrael az október 7-i terrortámadások után kijelentette, célja a Hamász megsemmisítése, csakhogy ehhez nemcsak gázai fizikai erejét kellene felszámolni, hanem a pénzügyi bázisát is – írta a terrorszervezet gazdagodását, pénzügyi működését részletes cikkben elemző The Economist – amit magyar nyelven az atv.hu szemlézett. Egyelőre úgy tűnik, a Hamász nemhogy nem megy tönkre anyagilag a háború miatt, de a finanszírozását végző vállalatok akár nagyot is kaszálhatnak az élesedett konfliktus miatt megnövekedett palesztin-szimpátián. Ahogy ugyanis Izrael fokozza a Gáza elleni támadásokat, a palesztinbarát lakossággal rendelkező országok könnyebbé tehetik a Hamász külföldön élő bankárainak életét.

Izraeli-Palesztin konfliktus - Franciaország
 
 Palesztinokat támogató tüntetés Párizsban 2023. november 4-én.
 
 Fotó: MTI/AP/Aurelien Morissard
 

Az iszlám vallásban a Korán előírása szerint egyfajta kötelezettség adakozni a szegényebbeknek, a Közel-Kelet gazdag olajmonarchiái minden évben dollármilliárdokkal támogatják a szegényebb arab közösségeket – hívta fel a figyelmet Kaiser Ferenc, biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a Reggeli gyorsban. Az egyébként borzasztóan rossz helyzetben lévő Gázában ugyebár a Hamász birtokolja az államhatalmat. Katar és más államok is azt állítják, hogy a támogatásaikat a szervezet csak humanitárius célokra, oktatásra, mecsetek karbantartására, élelmiszersegélyre használhatják. Küld pénzt egyébként az Európai Unió is. A Hamász azonban ezeket finoman szólva átcsoportosítja katonai célokra, és persze a korrupt vezérkar személyesen is gazdagodik – magyarázta Kaiser.  

"Bármilyen borzasztóan hangzik, a forgatókönyv eddig úgy zajlott, ahogy azt a Hamász eltervezte. Vezérkaruk pontosan tudta, hogy az október 7-i támadásokra Izrael nagy erejű válaszcsapással reagál majd" – mondta a szakértő. A cél az volt, hogy nemzetközi felháborodás alakuljon ki Izraellel szemben, ennek eléréséhez pedig belekalkulálták akár több tízezer palesztin megsebesülését vagy halálát, ami mostanra sajnos be is következett. Feláldozták a honfitársaikat, hogy negatívvá váljon Izrael megítélése. Ezt a célt elérték  – mondta Kaiser.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
 Áldozatokat keresnek romok között palesztin férfiak egy izraeli légitámadás után Gázában 2023. október 11-én.
 
 Fotó: MTI/AP/Fatima Shbair
 

A nemzetközi média hetek óta jogosan van tele halott palesztin gyerekek képével, csak azt közben sokszor elfelejtik, hogy a Hamász direkt telepíti iskolák, mecsetek, kórházak vagy épp menekülttáborok alá, mellé a katonai infrastruktúráját – mutatott rá a szakértő. Korábban rendszeresen ezekről a helyekről indították a rakétákat Izrael irányába – tette hozzá.

Kaiser szerint a Hamász, mint a legtöbb terrorszervezet marketingben nagyon jó. A logikájuk borzasztó egyszerű: minél több embert, minél brutálisabban megölni, ezzel tudjuk a figyelmet az ügyünkre - ebben az esetben a palesztin államiság ügyére terelni.

Palesztin adatok szerint 14500 civil halt meg az elmúlt másfél hónapban. Azt látni kell, hogy a gázai népsűrűség körülbelül a duplája a budapestinek, ilyen sűrűn lakott területre irányít az izraeli légierő 200-500 légicsapást és további, zömmel precíziós irányítású tüzérségi lövedékeket, tengeri és földi indítású nagy pontosságú rakéták. Ha innen nézzük, akkor csoda, hogy eddig ennyi a halálos áldozatok száma, ebből egyértelműen kijelenthető, hogy a Hamász hazudik, amikor úgy állítja be az izraeli fellépést, mintha az népírtás lenne. Ha így lenne, akkor már több százezer halott lenne – mondta Kaiser.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kaiser Ferenccel
2023. november 29., szerda 7:17
Riporter: Para-Kovács Imre