„Támogassa
A lényeg

Macron tűzszünetet sürget, Netanjahu szerint a civilek sorsáért a Hamász a felelős

11/11/2023 08:59

| Szerző: Klubrádió

Emmanuel Macron szerint Izrael érdeke is a tűzszünet, reméli felhívásához csatlakozik Amerika és Nagy-Britannia is. Netanjahu szerint Izrael mindent megtesz a gázai civilek védelméért, de a Hamász akadályozza a biztonságos kijutásukat és élő pajzsként használja őket.

Macron tűzszünetet sürget, azt reméli a felíváshoz csatlakozik Amerika és Nagy-Britannia is

Emmanuel Macron szerint Izraelnek abba kell hagynia a Gázai-övezet bombázását, mert azok a civil lakosságot érik. Csecsemők, nők, idős emberek halnak meg. Erre semmi ok, semmi jogosultság nincs, „éppen ezért arra szólítjuk fel Izraelt, hogy ezt fejezze be  – nyilatkozta a francia elnök a BBC-nek. Macron, aki hangsúlyozta, hogy elítélik a Hamász terrortámadásait, úgy véli, a jelen helyzetben a tűzszünet Izrael érdeke is lenne.

A Párizsban a héten tartott nemzetközi békefórumon a résztvevő kormányok és szervezetek arra az egyértelmű véleményre jutottak, hogy az egyetlen lehetséges megoldást a hadműveletek humanitárius célú felfüggesztése, majd tűzszünet elrendelése jelentheti, mert így lehet megvédeni a civileket, „akiknek semmi közük a terroristákhoz” – írta a 24.hu összefoglalójában.

A francia elnök azt reméli, hogy tűzszüneti felhívásához más nyugati hatalmak, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is csatlakozik.

Blinken kevesli a civilek védelmére tett erőfeszítéseket

Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere a Közel-Keleten és Ázsiában tett látogatása után kijelentette, szerinte Izrael nem tesz eleget azért, hogy minimalizálja a civil áldozatok számát. Ugyanakkor elismerését fejezte ki azért, mert Izrael hogy formálisan is bevezette a napi humanitárius szüneteket a műveleti területen, ezzel lehetővé téve a civilek számára a távozást, valamint, hogy egy második biztonságos menekülési folyosót is megnyitottak – számolt be a 24.hu.

Netanjahu izraeli katonákkal
 
Netanjahu izraeli katonákkal, 2023 októberében
 
Forrás: Benjamin Netanjahu X közösségi oldala
 

Netanjahu szerint a gázaiak sorsáért nem Izrael, hanem a Hamász a felelős

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala szombaton közleményben válaszolt Macronnal: a Gázai övezet békés polgári lakosainak sorsáért egyedül a Hamász iszlamista terrorszervezetet terheli a felelősség, nem pedig Izraelt – írták.

Emlékeztetett, Izrael azért lépett háborúba, mert a Hamász "brutálisan meggyilkolt több száz izraelit, több mint kétszázat pedig fogságba ejtett”. Netanjahu hangsúlyozta, próbálják elkerülni, hogy kárt tegyenek a civil lakosságban, ezért szólítja fel a műveleti területek elhagyására, miközben a terrorszervezet mindent megtesz ennek megakadályozása érdekében, mintegy élő pajzsként felhasználva a Gázában élőket.

Az izraeli miniszterelnök figyelmeztetett arra, hogy azok a bűntettek, amelyeket most a Hamász a Gázai övezetben visz véghez, holnap akár Párizsban, New Yorkban vagy bárhol máshol a világban megtörténhetnek. Ezért a világ vezetőinek a Hamászt kell elítélnie, nem pedig Izraelt – foglalta össze a közleményt a 24.hu.