„Támogassa
Reggeli gyors

Kaiser: A Hamász érdeke inkább, hogy betartsa a tűzszünetet

24/11/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Hamásznak inkább kedvez a pénteken életbelépett tűzszünet, hiszen így átszervezhetik erőiket – véli Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő. Az első 13 izraeli túszt az ígéret szerint péntek délután engedik el.

2023. november 24. Reggeli gyors - részlet 23.11.24. Kaiser Ferenc
12:30
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, helyi idő szerint péntek reggel hétkor életbe lépett a négynapos tűzszünet az izraeli hadsereg és a Hamász között

"Bár nagyon friss a dolog, egyelőre úgy tűnik, az általános izraeli támadó művelet leállt, de minden azon múlik, hogy a Hamász mennyire tud hatni terroristáira, hogy betartsák a tűzszünetet" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában, alig pár órával a tűzszünet életbelépése után Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Hozzátette, a Hamász elemi érdeke betartani a tűzszünetről szóló megállapodást, Izrael számára pedig ez problémásabb, hiszen így a támadó csoportnak ideje nyílik újrapozícionálni erőit, átszervezni az ellátást. 

Megjegyezte, a tűzszünetről szóló döntés főként azért született meg, mert az izraeli kormányra nagyon komoly bel- és külpolitikai nyomás nehezedett. Belülről a túszok hozzátartozói, és a szélesebb izraeli társadalom is azt várja el, hogy a kormány tegyen meg mindent a már 47 napja elrabolt emberek szabadon bocsátásáért. Külpolitikailag pedig a palesztinoknak szánt humanitárius segélyszállítmányok bejuttatásának biztosítását várják. Izrael minden egyes izraeli túszért cserébe három bebörtönzött palesztint enged el. Az első 13 izraeli túsz péntek délután szabadulhat. Kérdéses, hogy ez valóban így történik majd.

A Hamász Kaiser szerint "egyszerűbb helyzetben van", a túlélésért harcol, hiszen jól látható, az eddig hatékonynak tartott, gerillaháborúk során használt módszereik dacára az izraeli erők a vártnál sokkal hatékonyabban és sikeresebben törtek előre. Az izraeliek alaposan felkészültek egy ilyen helyzetre. Arra nem számít, hogy a Hamász az összes túszt elengedné, hiszen biztosítékokra, további tárgyalási alapokra szüksége van a szervezetnek.

Hozzátette, bár tagadhatatlanul a Hamász volt a támadó, látni kell azt is, hogy palsztinokat élhetetlen, jogkorlátozott körülmények közé zárták Ciszjordániában és a Gázai övezetben is. Bárki, aki az izraeli hatóságok ellen fellép, akárcsak egy követ eldob, letartóztatják.

Ennek kapcsán megjegyezte, csak olyan foglyok elengedésébe egyezett bele Izrael a csere során, akik nem vettek részt terrortevékenységben, és terrorcselekmény előkészítésében.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kaiser Ferenccel
2023.11.24., péntek 7:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert