„Klubrádió
Reggeli gyors

Tálas: Az amerikai hírszerzés jelentését úgy lehetett értelmezni, hogy engedélyt adtak az al-Sifa támadására

15/11/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A Hamász taktikájának kifejezetten része, hogy iskolákban, mecsetekben, kórházakban hoznak létre raktárakat, parancsnoki pontokat. A nemzetközi jog persze védi a kórházakat, de azt is kimondja, hogy bizonyos feltételek mellett katonai célponttá válhatnak – mondta Tálas Péter, a Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója a Reggeli gyorsban az al-Sifa ostromával kapcsolatban.

2023. november 15. Reggeli gyors - részlet Tálas Péter 2023.11.15.
08:01
00:00

Az izraeli hadsereg saját jelentése szerint szerdán hajnalban a gázai al-Sifa kórház előtt csapott össze a Hamász erőivel, majd behatoltak a kórházba,  amit "célzott műveletként" jelöltek meg – az akció az állítólag ott lévő Hamász parancsnokság felszámolására irányul. A Hamász és a WHO eltérő becsléseket közölt arról, hogy hányan tartózkodnak a kórházban, nagyságrendileg több száz beteg és több mint ezer további civil és dolgozó lehet az épületben – számolt be a Telex.

Ebben a helyzetben nehéz újságírói eszközökkel biztos információhoz jutni, hogy mi történik most a kórházban.

Maga a hadsereg azt állítja, nem volt súrlódás a csapatok, a beteg és az egészségügyi dolgozók között. A BBC egy, a kórházban tartózkodó helyi újságíró beszámolóját közölve arról számolt be, hogy jelenleg nem folyik lövöldözés, az izraeli hadsereg átvette a kórház felett az ellenőrzést. Szobáról szobára járva mindenkit kikérdeznek, orvosok és arabul beszélő fordítók kíséretében. Azokat a 16 és 40 év közötti férfiakat, akik nem érintettek sürgősségi vagy sebészeti ellátásban az udvarra küldték, miután ennek nem mindenki tett eleget, a kórházon kívül figyelmeztető lövéseket adtak le a katonák. Az Al Jazeera ezzel szemben egy, a szintén az intézményben tartózkodó orvosra hivatkozva arról számolt be, a rajtaütés félelmet keltett a betegek, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek és az egészségügyi dolgozók körében. Az orvos azt is állította, hogy amerikai jelentésekkel szemben nincsen alagúthálózat a kórház alatt.

 
 Az al-Sifa kórház
 
Forrás:X (Twitter)
 

A kórház ostromáról Tálas Pétert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatóját kérdeztük a Reggeli gyorsban, aki szerint nem lehet összehasonlítani a terrorszervezetekkel folytatott harcokat államok közötti háborúkkal. Előbbi esetében nehezebb megvédeni a civileket, minimalizálni az áldozatok számát.

Az, hogy terroristák civileket használnak fel álcaként, civil épületekbe települnek be máshol is látott jelenség, a Hamász taktikájának pedig kifejezetten része, hogy iskolákban, mecsetekben, kórházakban hoznak létre raktárakat, parancsnoki pontokat. A Hamász esete ráadásul egyedi: más terrorszervezetek jellemzően nem tartanak ellenőrzésük alatt ekkora területet – magyarázta Tálas.

A nemzetközi közvélemény nagyon érzékeny a civil intézményeket érintő támadásokra. Alapvetően a nemzetközi jog is azt mondja, hogy nem szabad kórházakat ostromolni, ugyanakkor, azt is mondja, hogy katonai célponttá válhatnak, ha oda telepítettek parancsnoki vagy például rakétakilövő pontokat – amennyiben a támadók felszólítják az ott tartózkodókat a támadásra. Itt az a vitás kérdés, hogy egy kórház esetében a betegek és az orvosok távozása megvalósítható-e – mutatott rá a szakértő.

Miközben eleinte Amerika is azt kommunikálta, hogy nem szabad megtámadni az al-Sifa kórházat, az amerikai hírszerzés jelentette, hogy szerintük is van parancsnokság az épület alatt. Ezzel sok elemző szerint gyakorlatilag megadták az engedélyt a kórház ostromára – mondta Tálas.

A szakértővel beszélgettünk a városi harcok nehézségeiről és arról is, milyen tempóban haladhat előre az izraeli hadsereg Gázában.  A teljes interjút a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Tálas Péterrel
2023. november 15. szerda, 07:12
Riporter: Para-Kovács Imre