„Klubrádió
Publicisztika
Reiki – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Reiki – Szénási Sándor jegyzete

A reiki, bulvárszint ide, vagy oda, régóta áthatja nemcsak a kórházi világot, de a közéletet, sőt a politikát is, ergo azt is régóta tudjuk, hogy a kézrátétel igenis boldoggá teszi a magyart, másra már nem is vágyik.

Temetjük a költségvetést – Kárpáti Iván jegyzete

2/04/2024 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván

Akiknek nem tetszett a NER stílusa, módszerei, azok mondogatták mindig: "de legalább kormányozni tudnak!". Hát, nem tudnak.

2024. április 02. Esti gyors - részlet l Kárpáti Iván jegyzete (2024.04.02.)
02:49
00:00
Van itt egy lyuk. Jó nagy lyuk. 4 ezer milliárdos. Ezt kell befoltoznia Varga Mihálynak.

Ő ezt csak technikailag ütötte a költségvetésen, hogy mire költ az állam és miből, azt alapvetően Orbán Viktor dönti el, imád mikromenedzselni. A recessziót nem tudták kezelni, a költségvetés már évek óta a vicc kategória, ami jellemzően néhány hónap alatt vérzik el.

A hiány 2020 óta nem tud 6 százalék alá menni, a járvány okozta sokk csak a kezdő lökést adta meg, a politikai motiváltságú költekezést akkor sem fogták vissza, amikor már régen túl volt az ország a teljesítőképességén. Gyurcsány klasszikussá vált őszödi mondata jut eszembe: ”Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni...”.

Hogy ezt Orbán kimondta-e már zárt körben, azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, bár néhány héttel ezelőtt azt se gondoltuk volna, hogy belehallgathatunk egy miniszter családi diskurzusába. Ilyen pocsék állapotban valóban csak Gyurcsány alatt volt a költségvetés 2000 után, a Fidesz kommunikációjának egyik pillére, hogy ők rendben tartják a büdzsét, leszorítják az államadósságot. Akiknek nem tetszett a NER stílusa, módszerei, azok mondogatták mindig: „de legalább kormányozni tudnak!”. Hát, nem tudnak.

A közszolgáltatásokat viharos tempóban építik le, nem tudták kezelni az inflációt, növelik az adósságot, kiszolgáltatott állapotban hagyták az ország energia ellátásának rendszerét. A 2010 utáni fellendülés pedig nem miattuk volt, hanem a példátlan világgazdasági klímának köszönhetően, amikor ingyen volt a kölcsönpénz, dőltek az uniós források, nem volt infláció, nőhettek a reálbérek, mert a gazdaság szerte a világon pörgött. Ha megnézzük a környező országok számait, ezt még csak ki sem használtuk teljesen, nem mi teljesítettünk a legjobban ezekben a boldog időkben. A NER nem kínált versenyelőnyt az országnak, annál több lehetőséget teremtett saját világának, hogy betegre keresse magát. Politikailag, szakmailag és morálisan is leszerepelt a rendszer, de hatalmát még így sem kell féltenie, mert sokan vannak, akik nem látják, mi jöhetne utána.

Pusztán a demokratikus viszonyok visszaállításának ígéretével Magyarországon nem lehet tömegeket megmozgatni, néhány százezer ember szívügye a szabad sajtó, a fékek és ellensúlyok rendszere, meg a többi ilyen toposz. Feltűnik és feledésbe merül még néhány messiás, ameddig eljön a valódi változás.

Kárpáti Iván jegyzete a 2024. április 2-i Esti gyorsban hangzott el.