„Köszönjük,
Publicisztika
Ki az alkalmatlan? - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Ki az alkalmatlan? - Kárpáti Iván jegyzete

"Tényleg nem látja, vagy nem akarja látni Gyurcsány és a többi "régi ellenzéki", hogy ha ez a sok szempontból valóban bizarr jelenség, amit Magyar Péternek hívunk, azért jelent most millióknak reményt, mert ők tökéletesen alkalmatlannak bizonyultak?"

Szalonna vagy gumicsizma – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Szalonna vagy gumicsizma – Hardy Mihály jegyzete

Erre szokták jobb körökben azt mondani, hogy látszik, az illetőnek a szalonna vagy a gumicsizma volt a jele az óvodában. Bevallom a kínos jelenetet látva ennél jóval erősebb szavak jutottak az eszembe, és ezúton is elnézést kérek a teljes magyar agrárszektor minden tagjától, sőt még Johann Sebastian Bach Parasztkantátáját is megkövetem.

Valami honpolgár – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Valami honpolgár – Józsa Márta jegyzete

Valaki érdeklődött aziránt, hogy akkor most lesz-e választási vita a királyi tévében, vagy ha nem, akkor miért nem. A miértet hagyjuk, a királyi meg csak szleng, ennyit megengedhetek magamnak. És azt a nyilvánvalóan nem neki címzett, ám trehányság miatt az ő postaládájában kikötött választ kapta, miszerint "Nem tudom, hogy ő ki, gondolom vmi honpolgár. Nem válaszolunk neki." És jól van ez így.

Menni, vagy nem menni – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Menni, vagy nem menni – Szénási Sándor jegyzete

Négy témában, tízféle mondandóra, olyan körülmények között, amelyeket Magyar joggal jellemez azzal, hogy tömegbázissal, és nulla támogatással rendelkező pártokat zárna össze a köztévé egy gettóba, hogy – ezek már nem az ő szavai -  lihegve az indulattól és a levegő, meg az időhiánytól, falják fel egymást.

Politikus pólóban; egy előválasztás tök egyszerű tanulsága – Selmeci János jegyzete

16/04/2024 18:06

| Szerző: Selmeci János

Könnyebb a Facebookon egy szélsőjobboldali rendezvény rendőrök általi felszámolásának örvendezni, mint korrupciós ügyeket feltárni, vagy szennyező anyagot keresni romos épületek között.

2024. április 16. Esti gyors-részlet (2024.04.16. Selmeci János jegyzete)
02:13
00:00
Ha az ember elfogadja, hogy a politizálás tárgya tulajdonképpen az ország maga, ami szűkebb értelmezésben persze egy várost vagy kerületet is jelenthet, egyik lehetséges célja pedig az ország, a város, a kerület jobb hellyé tétele, akkor nem kell neki magyarázni, miért is lett volna kutyapártosan megfogalmazva „tök gáz”, ha nem Kovács Gergő, hanem a Momentum odaejtőernyőztetett jelöltje nyeri az előválasztást Hegyvidéken. A párt politikusát egyébként a civil jelölt is megelőzte, alighanem azért, mert ő is csinált valamit a kerületben.

Amikor láttam a Momentum vezető arcait kampányolni sajnáltam, hogy nem beszélhetnek őszintén, mert úgy aligha tudtak volna más érvet felhozni a saját jelöltjük mellett, mint hogy szeretnének eggyel több saját polgármestert, nagyon kell a saját fővárosi listához is, meg amúgy is a Gergő mindig pólóban van, mert ezen túl egyébként az ellenfelük öt éves munkáját ők is elismerték. Az önmagáért a politizálásért való politizálást viszont a választók idővel meg szokták büntetni.

A „nekem van a legnagyobb esélyem megverni a Fidesz jelöljét” érveléstől akkor is a falnak mennék, ha nem valamelyik „megbízható” közvéleménykutató mérné, önmagában azért nem nagyon érdemes politizálni, hogy ne a másik győzzön, az érintett kerület visszavonuló polgármestere ráadásul ellenzékiek szavazatainak is köszönhetően regnált 18 éven keresztül, és máig azt gondolnánk, hogy „tök oké” amit csinált, ha a pólós politikus nem kezd el dolgozni.

Dolgozni, ez a lényeg, ebből tanulhatnak a káderhiányban szenvedő pártok, szóval kábé az összes. Ha a választás előtt öt perccel is még kérdés, hogy egy adott kerületben vagy településen ki legyen a jelöltünk, akkor MÁR késő, akkor elrontottunk valamit, akkor a helyi elnököt, az önkormányzati képviselőinket mind ki kell rúgni, mert öt év alatt fel kellene tűnnie néhány olyan arcnak, akik érdeklődnek a munkájuk iránt.

Könnyebb persze a Facebookon egy szélsőjobboldali rendezvény rendőrök általi felszámolásának örvendezni, mint korrupciós ügyeket feltárni, vagy szennyező anyagot keresni romos épületek között, emlékezzünk, Baranyi Krisztina anno például ezzel nyert előválasztást (majd választást is) szintén teljes ellenzéki ellenszélben.

A 12. kerületi előválasztás óriási és roppant meglepő tanulsága, hogy videók, lájkok, Facebook-hirdetések, meg egy hét kampányolás nem helyettesíti több év munkáját. 

De még egy szép öltöny sem. 

A jegyzet az április 16-i Esti gyorsban hangzott el, meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.