„Klubrádió
Publicisztika
Szerelvényünk a vakvágányon zavartalanul vesztegel – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Szerelvényünk a vakvágányon vesztegel

Az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Menza – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Menza – Józsa Márta jegyzete

Soha sincs korán ahhoz, hogy felnőttnek tekintsenek, ám most úgy látszik, ahhoz sincs késő, hogy felnőttként gondolják azt rólunk, hogy ne tudnánk választani tényleges, és nem kamu alternatívák közt.

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete

Ahol józan ember nem állítja, hogy az ellenzék pont olyan elviselhetetlen, mint a hatalmi elit, mert ez nyilvánvalóan hülyeség, viszont mindkettőt dettó utálja, ott a térfogatnyomás olyan alacsony lesz, hogy valami feltétlenül ki fogja tölteni a teret, a mi esetünkben ez a se nem párt, se nem szervezett civil mozgalom, ami az influenszerek laza csoportját jelöli.

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete

A világ szégyene, hogy hatályban van egy törvény, ami szerint a heteroszexualitás oké, a homoszexualitást viszont megmutatni bűn, de azt talán már a fideszes szavazók egy részének is látványos szégyen lenne, ha a magyar gyerekek jobb létéért kormányzás helyett megint fóliázni fognak még azután is, hogy amúgy kegyelmet adtak egy pedofil segítőjének.

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete

Nagytekintetű miniszterelnök úr, Ön egy kisujjnyi erkölcsi tartást nagyít fel ember méretűvé, hogy ezzel egy újabb trükköt produkáljon, hátha beveszi a többség. Egy kisujjnyi igazságot szokott ön óriásplakáttá, vagy hangos nemzeti szózattá nagyítani, de ezúttal melléfogott.

Mielőtt még baj lesz – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Mielőtt még baj lesz – Szénási Sándor jegyzete

Hirtelen kiderül, hogy a tejszőke ukrán kislány gondnélküli iskolai beilleszkedéséről szóló film jó szándékú megtévesztés, az ukrán és a lengyel nyelv egyáltalán nincs olyan közel egymáshoz. A napi konfliktusok száma nő, a lengyel állammal szemben is, amely nem engedélyezi, vagy legalábbis az elmúlt évben még nem engedélyezte az abortuszt az ukrán nőknek sem, holott ők nyilvánvalóan nem lengyel állampolgárok.

Navalnij elrabolt holtteste – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Navalnij elrabolt holtteste – Kárpáti Iván jegyzete

A világnak az a része, amihez mi egyelőre még hivatalosan tartozunk, elítéli a putyini szörnyállam brutalitását és cinizmusát. Orbán Viktor, aki egykor a kivégzett és titokban elföldelt Nagy Imre felravatalozott koporsója mellől szónokolt, most hallgat. Elárulta önmagát is.

Felelősség - Selmeci János jegyzete

9/02/2024 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

"Legyen ebből egy lehetőség a döntéshozóknak is arra, hogy a fóliázós baromkodás után valódi politikát csináljanak a gyermekvédelemből."

2024. február 09. Esti gyors-részlet (2024.02.09. Selmeci János jegyzete)
02:31
00:00

Néha a saját döntéseinken múlik, néha a vakszerencsén, hogy holnap kik leszünk. Egy gyermekotthon elismert munkatársa holnap egy pedofil bűntársává válhat, egy nagy reménységű politikus karrierje is véget érhet akár egyetlen hiba, vagy tévedés következményeként. Egy nehéz sorsú, de reményekkel teli gyermek önhibáján kívül válhat áldozattá, sorsát determinálhatják soha fel nem dolgozható traumái csak azért, mert rosszkor volt rossz helyen, ott ahol mások borzalmas döntéseket hoztak.

Egy felnőttnek lehetősége van a döntéseiért felelősséget vállalnia, a gyerekekért nekünk kell felelősséget vállalnunk.

Talán sosem fogjuk megtudni, hogy mi történt. Nehéz újságírói feladat ezen dolgozni, pedig tudnunk kellene, hogyan születnek a döntések ebben a rendszerben, hogy valóban kaphat-e elnöki kegyelmet egy elítélt csak azért, mert „felülről leszóltak”, és akkor tudnunk kellene arról is, hogy pontosan kik vannak felül. De látnunk kellene azt is, ha egy ilyen fontos jogintézmény mögött olyan emberek állnak, akik vagy elszámoltathatatlannak hiszik magukat, vagy nem ismerik fel azt, ami morálisan és politikailag is vállalhatatlan.

Nem biztos, hogy lesz lehetőségünk sokkal többet megtudni erről, azt viszont elérhetjük, mi, a magyar társadalom így többes számban, hogy még ebben a következmények nélküli országban is legyenek dolgok, amiknek van következményük. Legyenek olyan hibák és bűnök, amiért még a politikai elit legvédettebb tagjainak is felelősséget kell vállalniuk.

És vállaljunk felelősséget mi is, a politikusoknak ugyanis az lesz a fontos, ami nekünk. A köztársasági elnök megvilágította a gyermekvédelmi intézményrendszer súlyos problémáit is, és nem szabadna kihunyni engedni ezt a fényt azután sem, hogy a téma eltűnik a címlapokról. Legyen ebből egy lehetőség a döntéshozóknak is arra, hogy a fóliázós baromkodás után valódi politikát csináljanak a gyermekvédelemből.

A Bicskei gyermekotthoni igazgatója az ítélet szerint tizenkét éven át zaklathatta büntetlenül a rábízott gyerekeket, az eset nyolc éve került a nyilvánosság elé.

Vajon ebben a nyolc évben mennyivel lett jobb államilag gondozott gyereknek lenni?

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2024. február 9-ei adásában hangzott el.