„Köszönjük,
Publicisztika
Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete
Publicisztika

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete

Demeter Szilárd azon aggódik, hogy lesz-e 2222-ben (miért pont akkor?) még magyar kultúra. Ezt kell megvédeni a libsibolsi brüsszelista, migráns csürhétől vagy mi. Fogalmam sincs, mi lesz 2222-ben, és csak remélni tudom, ha lesz magyar nyelv és kultúra, amely talán olyan erős, hogy még D. Sz-t is túlélheti, akkor elhelyezik ezt a kiperelt pályázatot egy múzeumban, ahol bemutatják az orbáni rendszerben tenyésző szolgalelkűséget, pitiánerséget, politizáló nagyképűséget, a mindent a politikai haszonszerzés szolgálatába állító világot.

A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete
Publicisztika

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete

Lélegzetvételhez csak akkor jutottam, mikor elment mellettem valaki. Ilyenkor három másodpercig hidegnek éreztem a teste által kavart légmozgást. Ilyen lehet a pokol – gondoltam. Megfősz a saját levedben, miközben érzed a szellemek jéghideg áthúzását.

Állami szintű rongyrázás - Hardy Mihály jegyzete

20/06/2024 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Reméljük, a nyaralásukat is mi, adófizetők állhatjuk, ha elröppennének pestiesen szólva „görögbe vagy törökbe” egy kicsit lesülni a családdal együtt, ha éppen foglalt lenne a Rose d’Or luxusjacht az adriai kikötőben.

2024. június 20. Esti gyors-részlet (2024.06.20. Hardy Mihály jegyzete)
03:12
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában… a szabályokról? Azokról a törvényekről, szokásokról, netán játékszabályokról, amiknek a betartása nélkül felborulna az életünk, sőt, túlzás nélkül az emberi civilizáció. Nos, mint annyi minden, a mai Magyarországon ez sem úgy működik, mint más, boldogabb országban. Nálunk a szabályok arra valók, hogy pont azok szegjék meg őket, akik megalkották vagy elfogadtatták őket.

Ne lopj! – mondja ki a tízparancsolat. Hogy hetedik vagy nyolcadik pontja, az attól függ, hogy katolikus vagy ortodox, éppen izraelita vallási megközelítésben nézzük a dolgot. Ugyan – hírek szerint – ezt a szabályt kőtáblába vésték annak idején, mégis, mintha az évezredek során, de különösen Orbán Viktor Magyarországán elvesztette volna közkincs jellegét. Vagyis, ha az első számú vezető úgy dönt, akkor az ország leggazdagabb emberét varázsolhatja, szerényképességű gázszerelő haverjából, röpke tíz év alatt. Potom 1000 milliárd forint közpénz kell ehhez mindössze…

Plázastoppal büntetjük a gonosz külföldi multikat, hogy ne tudják tovább mételyezni a hazai kiskereskedelmet. Hadd terjeszkedjenek inkább a hazai áruházlánc átláthatatlanul gazdálkodó tulajdonosai. Ha a megfelelő alapítványokba befizetik a támogatást, akkor meg minden stikli felett szemet hunyunk. Egyszerű ez, mint az ABC, vagy tessék a betűket nyugodtan felcserélni! És persze, ha egy szélsőjobbos osztrák, bizonyos Heinz-Christian Strache kezd erőteljes lobbizásba, akkor a „sógorok” drogéria-lánca, meg a narancssárga barkács-hód áruház is szabadon garázdálkodhat, mert a mi szabályainkat az sértheti meg igazán, akinek ezt megengedjük.

A szemünk sem rebben immár, ha a fél kormányt kiutaztatjuk honvédségi repülővel Kölnbe, Stuttgartba a parádésan szereplő magyar válogatott meccsét nézni, hiszen súlyos államérdek fűződhet ahhoz, hogy a mi pénzünkön feszítsenek szurkolói sállal a zsúfolt VIP-páholyban. Itthon minden magánhasználatra fordított autós kilométer után a cégeknek be kell fizetniük az adót a NAV-nál. A Magyar Honvédség Airbus A319-es repülőgépe óránként több, mint 4 millió forintba kerül – ha szigorúan honvédelmi céllal viszi ki a kormánytagokat egy kis foci-EB-s charterezésre. Reméljük, a nyaralásukat is mi, adófizetők állhatjuk, ha elröppennének pestiesen szólva „görögbe vagy törökbe” egy kicsit lesülni a családdal együtt, ha éppen foglalt lenne a Rose d’Or luxusjacht az adriai kikötőben.

Az állami szintű rongyrázás persze csak addig tart, amíg hagyjuk. Vagy amíg a rongyot is el nem lopják.

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2024. június 20-ai adásában hangzott el.