„Köszönjük

Tájékozatlanság ellen...
Belpolitika, külpolitika, gazdaság, időjárás jelentés, friss közlekedési információk, közéleti hírek, riportok, interjúk, gazdasági-jelentések, programajánlók, sport-hírösszefoglaló... 

A Reggeli gyors Facebook-oldala

Műsorhoz kapcsolódó cikkeink:

Magyarországnak sokkal több áramra van szüksége: vágyálmok vagy realitás?
Reggeli gyors

Magyarországnak sokkal több áramra van szüksége: vágyálmok vagy realitás?

2023. január 31. 12:50

Elképzelhető, hogy az Orbán-kormány Paks2 atomerőmű megépítésével kapcsolatban most éppen az oroszoknak jár pávatáncot? Most éppen Németország akadályozza a magyar-orosz-beruházást, de Brückner Gergely gazdasági újságíró szerint ez a kormánynak kapóra jön, hiszen megváltozott a nemzetközi politika, és bár erős elköteleződést mutatunk a Roszatommal, de az idő nekünk dolgozik.

Kijev: Két éven belül EU-tagok akarunk lenni
Reggeli gyors

Kijev: Két éven belül EU-tagok akarunk lenni

2023. január 31. 09:03

Az EU-intézmények és Ukrajna vezetőinek csúcstalálkozóját az Európai Unió történetében először egy háborús övezetben tartják. Bár Ukrajna rekordgyorsan szeretne EU-taggá válni, a folyamat még a legoptimistább jóslatok szerint is sok évet vesz igénybe. A lengyelekkel ugyanis egy új hatalmi gócpont születhetne Európában. De kinek a kárára? A cseh elnök sok mindenben nem ért egyet a lengyel kormánnyal, de az oroszellenes álláspont szövetséget jelent köztük. Ukrajna 2014-es megtámadása miatt perelhető lesz Oroszország? Nemzetközi lapszemle.

Orbán
Reggeli gyors

Orbán " tényszerű butaságokat" mondott a kereszténységről

2023. január 30. 12:54

Sátáninak nevezték Orbán Viktor egyházakkal kapcsolatos gondolatait a Reggeli gyorsban. Orbán a legutóbbi világmegváltó gondolatait zárt körben, vele szimpatizáló külföldi újságírók előtt mondta el, csakhogy azóta az erről a beszélgetésről szóló cikkek közül alig maradt olyan, amit ne módosítottak volna az újságok aszerint, hogy Orbán azt mondta-e, kontextusában más értelemben mondta-e, vagy hogy éppen csak viccelt. A vallásokkal kapcsolatos mondatait egyelőre még nem módosították, viszont azok meg tényszerű butaságok – állítja Gégény István, a Szemlélek blog alapítója.

Orbán szándékosan rombolja az ukrán-magyar kapcsolatokat
Reggeli gyors

Orbán szándékosan rombolja az ukrán-magyar kapcsolatokat

2023. január 30. 08:49

Az EU-ban nagy csata elé néznek, ha a nukleáris szankciót akarná keresztülvinni az Unió vezetése, jósolta Orbán Viktor. Dnyipro polgármestere elszabadult, egyszerre gyalázta Orbánt és a magyarokat Orbán "senkiföldjés" nyilatkozata miatt, de az ukrán vezetés szerint a magyar kormányfő szándékosan  rontja az ukrán–magyar-kapcsolatokat. A kárpátaljai magyar "lövészárok professzor" szerint azonban a jóság és az igazság győzni fog, és a gonosz oroszok el fogják veszíteni ezt a háborút. Nemzetközi lapszemle.

Nem indokolt megfelelően a kormány: perelik az Európai Bíróságon
Reggeli gyors

Nem indokolt megfelelően a kormány: perelik az Európai Bíróságon

2023. január 27. 11:49

Már nemcsak a kormány által vitathatónak tartott olyan "elméleti kérdésekben", mint hogy "mi is a jogállam", hanem nagyon is konkrét ügyekben buktatja folyamatosan a kormányt az EU. A szabadkereskedelmet korlátozó ügyek, rasszizmust és nemzetközi bűnöket mentegetők szükséges szankcionálásának hiánya miatt kell majd nemzetköz bíróság előtt világos válaszokat adniuk Orbánéknak. Arató László tudósító a Reggeli gyorsban arról is beszélt, hogy mikor várható ezekben az ügyekben ítélet.

A visegrádi országok túl fogják élni Orbánt
Reggeli gyors

A visegrádi országok túl fogják élni Orbánt

2023. január 27. 08:25

A szlovák köztársasági elnök szerint sajnálatos, hogy a V4-ek egyes vezetői a saját állásfoglalásukat megpróbálták mind a négy állam közös álláspontjaként feltüntetni. Az izraeli tudományos világ attól tart, hogy Netanjahu igazságügyi "reformjai" után majd beavatkozás jön a tananyagokba, a kutatói szabadságba, akárcsak Magyarországon. Kik a magyar nemzet "napszámosai" most? A populizmus terjedése hatással lesz az emlékezéskultúránkra, véli egy koncentrációstábor-emlékhely vezetője. Nemzetközi lapszemle.

A recesszió már itt van velünk
Reggeli gyors

A recesszió már itt van velünk

2023. január 26. 14:23

És ez nem is nagy baj, hiszen a bérek emelésének és az árak emelésének spirálját a pénzügyi szakemberek szerint csak az fogja megállítani, ha egyszerűen rosszabbul fogunk élni, mint pár éve. Ezekben a hónapokban tetőzhet az infláció, és talán az év második felében elkezd a gazdaság normalizálódni, mondta a Reggeli gyorsban Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője. A 200 ezer magyar munkanélküli sok vagy kevés?

A fideszes Matthias Corvinus Collegium szovjet típusú, és gazdagabb mint Oxford
Reggeli gyors

"A fideszes MCC szovjet típusú"

2023. január 26. 08:28

A New York Times szerint a legnagyobb zsidó vezető ma nem Jeruzsálemben, hanem Kijevben található. Ismét Magyarországon rendezik meg az Amerikai Konzervatív Politikai Akció Konferenciát, de egyes amerikai konzervatívok óvatossága intenek Orbánnal kapcsolatban. Netanjahu annak az illiberális demokráciának a mentén mozog, amelynek a magyar Orbán Viktor és a brazil Jair Bolsonaro is a bajnoka. Nemzetközi lapszemle.

Rengeteg rabszolga van Magyarországon
Reggeli gyors

Rengeteg rabszolga van Magyarországon

2023. január 25. 12:24

Az emberkereskedelem áldozatainak száma a járvány alatt csökkent, de ettől még nagy a látencia. A háború miatt érkezők inkább nyugatra menekülnek, ahol szexuális kizsákmányolás áldozatai lehetnek. Magyarországon pedig a csicskáztatás különösen elterjedt. Az áldozatokról beszélt De Coll Ágnes aktivista a Reggeli gyorsban.

Van, aki a magyar és török NATO-tagságot is felfüggesztené
Reggeli gyors

Van, aki a magyar és török NATO-tagságot is felfüggesztené

2023. január 25. 08:44

A korábban Orbán-párti Washington Examiner szerint a NATO a kölcsönös bizalomra épül, de a két ország elvesztette azt. A NATO-szerződés három cikkelyét is megsértik. Van olyan amerikai lap, amely azonban Orbánt kivételesnek, egyedüli békepártinak mutatja be a kormányfő a kultúra napján elmondott beszéde alapján. Orosz propaganda magyar módra: orosz újságok magyar lapokra hivatkozva állítják, az ukránok holttesteket rejtegetnek vasúti hűtőkocsikban. Nemzetközi lapszemle.