„Klubrádió
A lényeg

Zelenszkij tanácsadója: A magyarok fizették a kést, amellyel levágták egy ukrán katona fejét

12/04/2023 20:39

| Szerző: Klubrádió

A Politicónak adott interjújában Oleg Ustenko ukrán elnöki tanácsadó azzal vádolta a magyar kormányt, hogy orosz háborús bűnöket finanszíroz az energiaüzleteivel.

Ha látták a videót, amelyen oroszok levágják egy ukrán katona fejét, akkor jegyezzük meg, a magyarok fizettek a késért – mondta Oleg Ustenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója a Politicónak szerdán. A videó valószínűleg tavaly nyáron készülhetett, hitelességét pedig egyelőre nem igazolta független csoport. Az ukránok valósnak ismerik el a felvételen látható jelenetsort.

Teljesen vaknak kell lenni, hogy valaki ne lássa, milyen bűnöket szponzorál. Aki több gázt vesz az oroszoktól, az több eszközt adni nekik, hogy eszkalálják a háborút – tette hozzá Ustenko. Aki azt szeretné, hogy az EU lépjen közbe és helyezzen erős nyomást a magyar kormányra, megelőzendő, hogy még több pénzt adjanak az orosz energiáért.

A Politico emlékeztet: Szijjártó Péter kedden tért vissza Moszkvából, ahol energetikai megállapodásokat írt alá, köztük egyet a Gazprommal a gázimport növeléséről. Magyarország évi 4,5 milliárd köbmétert gázt kap az oroszoktól. Szijjártó mindemellett orosz útja után arról beszélt, hogy új alapokra fogják helyezni a Paks II. projektet, amelyet hivatalosan a Roszatomnak kulcsrakész állapotban kellene átadnia. A megállapodás részletei nem ismertek, azonban olyan szinten írták újra a szerződést, hogy Szijjártó arról beszélt, hogy azt az Európai Bizottságnak is el kell fogadnia.

Több mint 50 intézményre és személyre vetett ki szankciókat az Egyesült Államok, közöttük található a budapesti székhelyű orosz Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) három fő tisztviselője is – ezt David Presmann amerikai nagykövet közölte szerdán. A három vezető közül az egyik magyar állampolgár.

(via hvg.hu)