„Köszönjük,
A lényeg

Zelenszkij részt vesz a csütörtöki NATO-csúcstalálkozón

23/03/2022 08:28

| Szerző: Klubrádió

Az ukrán elnök további támogatást remél a G7-ek, a NATO és az EU e hétre tervezett csúcstalálkozóitól. Elmondta: újabb szankciókat várt Oroszországgal szemben és további támogatást Ukrajnának – írja a 24.hu.

Veszélyben Oroszország G20-tagsága: Folytatódik a totális elszigetelődés Oroszország és a nyugati világ között: a Reuters szerint az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azt vizsgálják, hogy Oroszország a húszak csoportjában (G20) maradhat-e az ukrajnai invázióját követően.
"Voltak megbeszélések arról, hogy helyénvaló-e, hogy Oroszország tagja legyen a G20-nak” – mondta egy magas rangú G7-es forrás a hírügynökségnek. "Ha Oroszország továbbra is tag marad, a szervezet kevésbé lesz hasznos”.

Az oroszok egy laboratóriumra támadtak Csernobilban: A csernobili atomerőművet megszálló orosz csapatok „kifosztottak és megsemmisítettek” egy analitikai laboratóriumot a helyszínen, ahol radioaktív hulladékot dolgoztak fel – állítják ukrán tisztviselők. Az egykori atomerőmű továbbra is nagy aggodalomra ad okot: a hét elején az ukrán parlament arról számolt be, hogy az erőmű közelében erdőtüzek törtek ki, amelyeket műholdfelvételek is rögzítettek.

Az amerikai védelmi minisztérium veszélyesnek tartja, hogy a Kreml nem volt hajlandó kizárni az atomfegyverek bevetését: A Pentagon elítélte, hogy a Kreml szóvivője kedden nem volt hajlandó kizárni az atomfegyverek bevetését az ukrajnai háború során. Dmitrij Peszkov a CNN-nek azt mondta, hogy akkor használnának ilyen fegyvereket, ha országuk létét éreznék veszélyben.

Zelenszkij részt vesz a csütörtöki NATO-csúcstalálkozón: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül vesz részt a csütörtöki rendkívüli NATO-csúcstalálkozón. A nyugati szövetségesek, akik jelentős mennyiségű alapvető katonai felszerelést biztosítanak Ukrajnának, mérlegelni fogják, hogy mit tehetnek még a támogatásuk megerősítése érdekében – mondta egy NATO-tisztviselő. Csütörtökön Brüsszelben a NATO, valamint a G7-ek és az Európai Unió csúcstalálkozóján a nyugati szövetségesek, új szankciókat fognak bejelenteni Oroszország ellen, és megerősítik a már érvényben lévőket – jelentette be Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A találkozóra pontosan négy héttel az Ukrajna elleni orosz agressziós háború kezdete után kerül sor. Az ukrán elnök további támogatást remél a G7-ek, a NATO és az EU e hétre tervezett  csúcstalálkozóitól. Elmondta: újabb szankciókat várt Oroszországgal szemben és további támogatást Ukrajnának.

Коктейль МолотоваUkrajna / Kharkiv Fotó: Marienko Andrew