„Klubrádió
A lényeg

Zaporizzsja kollaboráns vezetése bejelentette: elszakadnak Ukrajnától

21/09/2022 13:35

| Szerző: Klubrádió

Meg sem várta a terület sorsáról döntő "népszavazás" eredményét Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai területet vezető oroszbarát, kollaboráns testület tagja, inkább azon nyomban kijelentette, hogy minden kapcsolatot megszakítanak Ukrajnával – derül ki a RIA Novosztyi tudósításából, amelyet a hvg.hu szemlézett.

Vlagyimir Rogov, a területet vezető főtanács egyik tagja szerint mostantól nincs közük az országhoz, amit a "nácik és a terroristák vezetnek". "Oroszország mellett állunk" – hangsúlyozta Rogovval egyetértve a főtanács egy másik tagja.

"Zaporozsje (Zaporizzsja orosz neve) megszakít minden kapcsolatot Ukrajnával és soha többé nem lesz annak integráns része. Zaporozsje történetének ukrajnai periódusa már a múlté" – hangzott el.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, kedden a Zaporizzsjai terület oroszok által kinevezett vezetője, Jevgenyij Balickij aláírt egy az Oroszországhoz való csatlakozást kimondó „népszavazás” megtartásáról szóló rendeletet. Vele szinte párhuzamosan születtek hasonló döntések a Herszoni területen és a donyecki, illetve a luhanszki "népköztársaságokban" is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig szerdán részleges mozgósítást rendelt el. A szerdától hatályos rendelet értelmében a hadkötelezettség alá a tartalékban lévő állampolgárokat vonják be, akik "az ukrajnai háború tapasztalatainak figyelembevételével" további kiképzésben részesülnek, és a "különleges hadműveletben" részt vevő szerződéses katonákkal azonos javadalmazásban részesülnek.

(forrás: hvg.hu)