„Klubrádió
A lényeg

Népszavazásokat tartanak az Oroszországhoz csatlakozásról az elfoglalt ukrajnai területeken

20/09/2022 15:25

| Szerző: Klubrádió

Népszavazásokat írnak ki az Oroszországhoz csatlakozásról több elfoglalt területen, így Luhanszk és Donyeck mellett Zaporizzsja és Herszon megyében is.

Az Oroszország által támogatott, úgynevezett Luhanszki Népköztársaságban szeptember 23. és 27. között tartják meg a népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozásról – jelentette a TASZSZ hírügynökség.

Az oroszok által támogatott szeparatista parlament elfogadta a törvényt, amely felvázolja a tervezett szavazás részleteit, bár a Reuters szerint a dokumentum nem tesz említést a szavazás időpontjáról. A Kreml egyelőre nem kommentálta az említett régiók Oroszországhoz való csatolását célzó szavazások tervét, korábban azt mondták, hogy a helyi szavazások az Oroszországban beiktatott tisztviselők és a régiókban élő emberek ügye.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság néptanácsa is elfogadta, hogy még ezen a héten népszavazást tartsanak az Oroszországhoz való csatlakozásáról, írja a CNN. A szakadár területet 2018 óta vezető Gyenyisz Pusilin azt mondta, hogy szavazni személyesen és nem személyesen is lehet majd, a biztonsági szabályokat betartva, és a procedúrát egy nap alatt le is vezénylik.

Az oroszbarát zaporizzsjai hatóságok is beállnának a sorba: az úgynevezett Zaporizzsjai Polgárok Nemzeti Kongresszusa is népszavazást tart az Oroszországgal való egyesülésről – közölte Vlagyimir Rogov, a megszállt Zaporizzsja egyik vezető oroszbarát tisztviselője, így ők is csatlakoznának a donyecki és luhanszki népszavazáshoz, hogy Oroszország részei lehessenek. A kezdeményezést Rogov szerint a zaporizzsjai terület lakosságának melitopoli képviselői kezdeményezték a katonai-polgári közigazgatáshoz fordulva.

Kedden hasonló kezdeményezés történt a dél-ukrajnai Herszon megyében is. Volodimir Saldo, Herszon oroszok által kinevezett vezetője a Telegramon közzétett bejegyzésében azt mondta, reméli, hogy Herszon Oroszország részévé válik , az ország teljes jogú részévé – írta a Reuters. Az orosz erők Ukrajna Herszon területének mintegy 95 százalákát ellenőrzik az ország déli részén. Saldo nem nevezte meg a javasolt szavazás időpontját.