„Klubrádió
A lényeg

Western lesz A helység kalapácsából Kálomistáék tévéfilmjében

18/08/2022 10:55

| Szerző: Klubrádió

"Ez egy westernfilm magyaros elemekkel megbolygatva, például matyómotívumok jelennek meg a jelmezekben, Ferenczi György által megzenésített Petőfi-versek pedig egy furcsa egyveleget adnak, amely erősíti a paródiát – hangsúlyozta A helység kalapácsa-tévéfilm rendezője, Dombrovszky Linda. A helység kalapácsa az Elk*rtukot is jegyző Megafilm gyártásában, Kálomista Gábor producerkedésével készül a közmédia és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával. 

Már forog A helység kalapácsa című tévéfilm, Petőfi Sándor komikus eposzának adaptációja. A Dombrovszky Linda (Pilátus) rendezésében készülő filmet a tervek szerint jövő januárban mutatják be a Duna televízióban a Petőfi-bicentárium alkalmából.

"Ez egy westernfilm magyaros elemekkel megbolygatva, például matyómotívumok jelennek meg a jelmezekben, Ferenczi György által megzenésített Petőfi-versek pedig egy furcsa egyveleget adnak, amely erősíti a paródiát" – hangsúlyozta a rendező a tordasi Westernfaluban zajló forgatás szerdai sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, az eredeti szöveg megmaradt, csak Somogyi György forgatókönyvíróval az eposzt dialógusba ültették át. Nem modernizálták a történetet, csak "vizuálisan izgalmassá és fogyaszthatóvá tették". Elmondták azt is, hogy a szerelem, a gyűlölet, a bosszú örök témáin túl a film a jelen problémáit is szeretné feszegetni, a rendező szerint az eposz aktualitása elrejtve ugyan, de egy-két sorban megjelenik a szövegben.

A helység kalapácsa az Elk*rtukot is jegyző Megafilm gyártásában, Kálomista Gábor producerkedésével készül a közmédia és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával. Petőfi komikus eposzát több mint ötven éve nem dolgozták fel filmben, a legutóbbi adaptáció 1965-ben készült Gobbi Hildával és Garas Dezsővel, Zsurzs Éva rendezésében.

Az új feldolgozásban bekerült a történetbe a mesélő karaktere, akit Zayzon Zsolt alakít, ő kalauzol végig az eseményeken. Csepű Palkót Ember Márk alakítja, Bagarja uram pedig Nagy Viktor megformálásában lesz látható. A helység kalapácsa további szerepeit Pindroch Csaba, Cserna Antal, Szervét Tibor, Györgyi Anna, Hunyadkürti István és Gubás Gabi alakítják. A film operatőre Hartung Dávid, vágója Pap Levente.

A sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: a Nemzeti Kulturális Alappal közösen több milliárd forintot szánnak a Petőfi-bicentenárium megünneplésére. Mint ismeretes, ennek egy jelentős hányada a Most vagy soha címen készülő Petőfi-film, amelynek Rákay Philip kormánypárti influenszer a kreatív producere. Demeter beszélt arról is, hogy Futaki Attila rajzoló képregényt készít Petőfi Az apostol című elbeszélő költeményéből.

(via 24.hu, kép: MTI/Vasvári Tamás)