„Klubrádió
A lényeg

Vizsgálja az Európai Bizottság, hogy sérti-e az uniós jogot a melegellenes törvény

22/06/2021 21:18

| Szerző: Klubrádió

Megvizsgáljuk, hogy sértenek-e uniós jogot a meghozott magyar törvények – mondta a múlt héten megszavazott melegellenes jogszabályokról Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke kedd esti sajtótájékoztatóján, amelyről a Telex számolt be.

Věra Jourová az általános ügyekért felelős uniós miniszterek egynapos luxembourgi találkozója után számolt be a tanácskozásról Ana Paula Zacarias portugál Európa-ügyi államtitkárral, aki a Bizottság alelnöke mellett képviselte az Európai Unió Tanácsának álláspontját – ismerteti a Telex.

Bár maga Jourová nem mondott véleményt a magyar parlament által megszavazott pedofiltörvényről, amelybe az utolsó pillanatban írtak be több LMBTQ-ellenes kiegészítést is, Zacarias személy szerint elítélte a jogszabályt. A portugál államtitkár szerint

ha nem Portugália töltené be júliusig az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, akkor ők is csatlakoztak volna ahhoz a 13 uniós tagállamhoz, amely közös nyilatkozatban ítélte el a melegellenes törvényeket.

A belga külügyminiszter által kedd délután közzétett nyilatkozathoz csatlakozott mások mellett Németország, Franciaország, a balti és a Benelux-államok, valamint a skandináv uniós országok is. Ebben azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy „a rendelkezésére álló összes eszközt használja fel az uniós jog teljes körű tiszteletben tartására”, a magyar törvények ügyét pedig terjesszék be az Európai Bíróság elé is.

Věra Jourová a Bizottság nevében azt mondta, hogy Ursula von der Leyen EB-elnök egyértelmű nyilatkozatban ítélte el a jogszabályt, a keddi találkozón pedig a magyar ügy töltötte ki a leghosszabb időt. „Rengeteg figyelmet kap ez az ügy, ugyanis sokak szerint ezek a törvények a melegeket diszkriminálják” – mondta a Bizottság alelnöke.

Jourová szerint egyelőre még vizsgálják, hogyan sérti a múlt héten megszavazott törvény az uniós jogot, és hogy milyen területeket érint – az oktatás helyzetétől kezdve a média és a véleménynyilvánítás szabadságáig.

Az uniós miniszterek egynapos tanácskozásán a magyar melegellenes törvény mellett szó volt a lengyel és a magyar kormány ellen indult hetes cikkelyes eljárásokról is: Jourová kiemelte például a Klubrádió ügyét, amellyel kapcsolatban az Európai Bizottság nemrég kötelezettségszegési eljárást indított.

„Az Európai Bizottság kész együttműködni Lengyelországgal és Magyarországgal is – azonban készek vagyunk egyúttal minden eszközünket bevetni a jogállamiság érvényesítése érdekében” – mondta Jourová a sajtótájékoztatón.

Az elvileg pedofilellenesnek indult törvény megtiltaná például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás bemutatását és „népszerűsítését”, a szexuális felvilágosításból pedig kizárná a civilek egy részét. 

A magyar kormány részéről Varga Judit is megszólalt a keddi tanácskozás után: „Sajnálatos, hogy Európát liberális gőzhenger tartja nyomás alatt” – idézi az igazságügyi minisztert az MTI. Varga hozzátette: „a nemrégiben elfogadott pedofilellenes törvény szövegét csak az nem érti, aki nem akarja”. Orbán Viktor miniszterelnök valamiért szamizdatnak nevezett írásában is ugyanezt a kifejezést, a liberális gőzhengert használta.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)