„Köszönjük,
A lényeg

13 uniós ország ítéli el a magyar homofóbtörvényt

22/06/2021 16:42

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Tizenhárom európai uniós állam (köztük Németország és Franciaország) ítélte el a magyar homofóbtörvényt egy kedden elfogadott nyilatkozatban, és kérte arra az Európai Bizottságot, hogy mint a szerződések őre, kezdeményezzen jogi lépéseket a magyar kormánnyal szemben.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszterek tanácsülése jelenleg is tart Luxemburgban, ahol többek között a magyar jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárás meghallgatása is folyamatban van.

A nyilatkozat szerint – amelyről a hvg számolt be – a homoszexuálitást a pedofíliával összemosó magyar törvényről is tárgyaltak, de ezenkívül is arra kérik az Európai Bizottságot, hogy használja ki a rendelkezésére álló eszközöket az uniós jogrend védelmében, beleértve azt is, hogy az Európai Unió Bírósága elé viszi az ügyet.

Az uniós kormányok múlt héten elfogadott törvénymódosításokat a „hátrányos megkülönböztetés egy súlyos formájának” nevezik, amely „a szexuális irányultságot, a gender-identitást és azok szabad kifejezését célozza, így elítélendő.

A dokumentumban az áll, hogy a magyar törvény korlátozza a szólásszabadságot, és az aláírók kifejtik, hogy az LMBTQI-emberek megbélyegzése súlyosan sérti a méltósághoz való alapjogot, ami az EU Alapjogi Chartájában és a nemzetközi jogban is szerepel.

„Minden uniós állampolgár jogaiért kiállunk” – zárják nyilatkozatukat, amelyhez a cikk megjelenésekor az alábbi államok csatlakoztak: Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Svédország, Lettország.

A portál cikkében hozzáfűzi, hogy a tanácsülésre érkező politikusok, köztük Michel Roth német és Clément Beaune francia államtitkárok is kifejtették, hogy a magyar törvény szerintük sérti az uniós értékeket és jogot.

(Kiemelt kép: Klubrádió)