„Támogassa
A lényeg

Vizsgálja az Európai Bizottság a kiskereskedelmi adóval kapcsolatos panaszt

6/04/2024 08:04

| Szerző: Klubrádió

Az osztrák kormány és a Spar kifogásai miatt vizsgálódik a Bizottság.

A Spar illetve az osztrák kormány kifogásai miatt megvizsgálja az Európai Bizottság a magyarországi kiskereskedelmi adóval kapcsolatos panaszt – számolt be a Reuters.

Az osztrák gazdasági és külügyminiszter januárban írt levelet Ursula von der Leyennek, amelyben arról írtak, hogy a kiskereskedelmi különadó aránytalanul nehéz helyzetbe hozza a külföldi befektetőket Magyarországon. A Spar pedig március elején tett panaszt, a cég szerint sérti az uniós jogot, hogy a főleg külföldi üzletláncoknak 4,5 százalékos különadót kell fizetniük, szemben a franchise-ban működőkkel, amelyeknek csak 0-1 százalékot. Emellett a cég az árstop szabályozást is kifogásolta. 

Az utóbbi időben nyilatkozatháború is kialakult a Spar és a magyar kormány között, miután Hans Reisch osztrák Spar-vezér azt mondta a magyar kormányról, hogy "viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk" – emlékeztet a Telex. Ezután kormányzati szereplők arról beszéltek, hogy  cég "meg fogja fizetni az árát" a nyilatkozatnak és, hogy keresik a "jogi elégtétel" lehetőségét.

A VSquare úgy tudja, hogy korábban a Rahimkulov család, majd Tiborcz István próbáltak kormányzati segítséggel részesedést szerezni a magyarországi Sparból. Bár erre az értesülésre a Tiborcz tulajdonában lévő BDPST nyilatkozatában úgy reagált, sem a vállalat, sem maga Tiborcz nem tervez befektetni a Sparba.