„Támogassa

Visszautasítják, hogy minisztériumi ösztöndíjas lett volna Orbán Gáspár

27/01/2021 16:21

| Szerző: Klubrádió

A Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia volt a Sandhurst brit katonai elitakadémia egyik magyarja, de azt tagadják, hogy a tárca ösztöndíjasa lett volna.

"Megerősítjük, hogy a három magyar állampolgár közül az egyik személy a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár volt. Ugyanakkor cáfoljuk, hogy a képzésen résztvevők HM ösztöndíjasként vettek volna részt" – ezt válaszolta szerdán a Honvédelmi Minisztérium a hvg.hu közérdekű adatigénylésére.

Arról, hogy Orbán Gáspár a brit katonai elitiskolában, a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián volt ösztöndíjas, a Telex számolt be, a hvg az információ közlésével meg akarta várni a minisztérium válaszát.

A Telex azt írta, hogy Orbán Gáspár a minisztérium ösztöndíjasaként, tehát közpénzből tanulhatott a brit akadémián. A hvg.hu-nak a HM most visszautasította ez utóbbi állítást, hangsúlyozva: a képzésen résztvevők nem HM-ösztöndíjasok voltak. Azt azonban nem írták meg, hogy ha nem a HM fizette a kormányfő fiának külföldi tanulmányait, akkor melyik intézmény. Lapértesülések szerint a kurzus díja fejenként 93 ezer font, azaz több mint 37 millió forint.

A lap arra is kíváncsi volt, miért pont Orbán Gáspárt választották. A HM azt írta, hogy a jelentkezésre a szolgálati út betartásával, az állományilletékes parancsnok felterjesztése alapján, az adott szakterületért felelős szerv (szakmai felelős) jóváhagyásával kerülhet sor. "Az állományilletékes parancsnok a kiválasztás során figyelembe veszi a jelölt egyéni motivációját, alkalmasságát, nyelvi felkészültségét, végzettségét, tervezett beosztását, feladatkörét, szakmai előéletét, ideértve a polgári életben szerzett tapasztalatot is" – közölték.