„Klubrádió
A lényeg

Veszélyben az alapítványi idősotthonok a magas rezsiárak miatt

18/03/2023 11:45

| Szerző: Klubrádió

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkártól kérnek segítséget azok a magyarországi idősotthonok, amelyeket nonprofit szervezetek és alapítványok működtetnek.

Létükért küzdenek az idősotthonok, egyes intézményekben a gázszámla a két és félszeresére nőtt – írta a hvg.hu. A lap szerint a helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete, valamint 32 egyesület vagy alapítvány együttesen küldött levelet Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárnak.

A szervezet azt szeretné elérni, hogy egységesen, a gondozási napok számához igazítva, a rezsiköltségek fedezésére állapítson meg kiegészítő támogatást az idősotthonok számára a kormány. A probléma ugyanis az, hogy a nonprofit szervezetek és az alapítványok nem pályázhatnak ilyen támogatásra. Pedig van olyan hely, ahol a gázszámla a korábbi 1 millió 60 ezer forintról 2 millió 770 ezer forintra nőtt.

De az infláció miatt magasabb áron tudják csak beszerezni az élelmiszereket és a tisztítószereket is. Mindez annak ellenére jelent problémát, hogy a lakók magasabb díjakat fizetnek.

Van olyan intézmény, ahol a napi gondozási díj 7900 forint, de ahhoz, hogy nullára jöjjön ki, 10-12 ezer forintra lenne szükség.

(Via hvg.hu)