„Klubrádió
A lényeg

Végső búcsút vesznek II. Erzsébettől

19/09/2022 14:33

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn helyezik végső nyugalomra II. Erzsébet brit királynőt Londonban. Az egész napos szertartáson a trónon őt követő örököse, III. Károly király, a királyi család többi tagja és a világ vezetői is részt vesznek.

A szeptember 8-án, 96 éves korában elhunyt Erzsébet volt Nagy-Britannia leghosszabb ideig trónon ülő uralkodója, az Egyesült Királyságnak 70 évig volt a királynője. A gyászszertartás magyar idő szerint délben kezdődött, a királynőt Windsorban, a Szent György-kápolnában temetik el. A temetés magyar idő szerint várhatóan este fél kilenckor zárul.

II. Erzsébet temetése
 
II. Erzsébet temetése
Fotó: MTI/AP/Pool/Emilio Morenatti / MTI/AP/Pool/Emilio Morenatti
 
 
 
 
 
 

II. Erzsébet néhai brit uralkodó ágyútalpra helyezett koporsója a Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomába érkezik. II. Erzsébet hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án hunyt el Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. A királynőt a windsori kastélyban helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és a 2021 áprilisában, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

II. Erzsébet temetése
 
II. Erzsébet temetése
 Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali / MTI/AP/Alberto Pezzali
 

III. Károly brit uralkodó érkezik az édesanyjának, II. Erzsébet királynőnek a Westminster-apátságban tartandó gyászszertartására Londonban.

II. Erzsébet temetése
 
II. Erzsébet temetése
 Fotó: MTI/AP/Getty/Pool/Stuart C. Wilson / MTI/AP/Getty/Pool/Stuart C. Wilson
 

II. Erzsébet koporsójának érkezésére váró emberek a temetési menet kijelölt útvonala mentén.

II. Erzsébet temetése
 
II. Erzsébet temetése
 
 Fotó: MTI/AP/AFP pool/Paul Ellis / MTI/AP/AFP pool/Paul Ellis
 

Kamilla királyné, III. Károly brit uralkodó felesége (j), Katalin walesi hercegné, Vilmos walesi herceg, brit trónörökös felesége (hátul) és a hercegi pár gyermekei, György herceg és Sarolta hercegnő érkezik Károly édesanyjának, II. Erzsébet királynőnek a Westminster-apátságban tartandó gyászszertartására.