„Klubrádió
A lényeg

Varga Mihály: Karácsony nem szeretne adót fizetni

19/04/2023 18:34

| Szerző: Klubrádió

A pénzügyminiszter szerint Karácsony Gergelyék „kiürítették a főváros kasszáját”, ezért nem szeretnének adót fizetni. 

Öt pontban reagált Varga Mihály arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi költségvetés nehéz helyzetére hivatkozva bejelentette, felfüggesztik a „kormány finanszírozását", vagyis kezdeményezik a fővárost érintő áfa-, adó- és járulékbefizetések felfüggesztését az adóhivatalnál.

Vagyis az 58 milliárd forintban maximalizált, úgynevezett szolidaritási adó – amit az államkincstár von le az önkormányzatoknak juttatott támogatásokból – egy részét nem fizetik be. Terveik szerint 33 milliárdot befizetnének, a fennmaradó 25 milliárdot azonban nem, az viszont nem világos, hogy ezt miként tehetik meg, az államkincstár ugyanis azonnal inkasszózza az összeget.

A pénzügyminiszter a bejelentésre reagálva azt írta a Facebookon, Karácsony Gergelyék „kiürítették a főváros kasszáját”, ezért nem szeretnének adót fizetni. Szerinte a „Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették”.

Az atv.hu-nak reagált Kormányzati Tájékoztatási Központ, amely azt közölte: "Elfogadhatatlan, hogy valaki nem tartja be a törvényeket, a főváros nem buzdíthat senkit törvénysértésre."