„Támogassa
A lényeg

Varga Judit visszafizette a balatoni házra felvett 10 milliós csokot

10/05/2023 20:45

| Szerző: Klubrádió

"Időközben Varga Judit már visszafizette a Magyar Államkincstárnak az igénybevett csokot" – írta az Igazságügyi Minisztérium a Telex megkeresésére.

A portál úgy számolt, pont mostanában, április-májusban járt le az ötéves moratórium, amit az állami támogatással járó családi otthonteremtési kedvezményt folyósító banktól kaptak Varga Juditék. Eddig volt ideje az igazságügyi miniszternek arra, hogy vagy visszafizesse a pénzt, vagy beköltözzön a balatoni házba.

2021-ben derült ki, hogy az épp válófélben lévő házaspár, Varga Judit és Magyar Péter 2017 októberében 10 millió forintos családi otthonteremtési kedvezményt kapott a balatonhenyei házra – idézi fel a portál. A csokról szóló kormányrendelet szerint a támogatott személyeknek (szülőknek és a gyerekeknek is) a vissza nem térítendő folyósítást követő tíz évig kell életvitelszerűen a támogatott lakásban lakniuk. Varga Juditék viszont nem költöztek a Balatonra, hanem Budapesten éltek.

Akkor Vargáék azt is ígérték, ha az ötéves moratórium leteltével sem költöznek a faluba, akkor kamatostul visszafizetik a 10 milliós támogatást.

Az Igazságügyi Minisztérium most azt írta a Telexnek:

„A baloldali sajtó korábbi hamis híresztelésével ellentétben, dr. Varga Judit nem miniszterként, hanem jóval közéleti tevékenysége megkezdése előtt, három gyermek édesanyjaként igényelte a csokot férjével a balatonhenyei családi lakóházuk (nem nyaraló!) építéséhez 2017-ben. (2018 májusában lett államtitkár.)

2019-ben kapta meg a balatoni ingatlan a jogerős használatba vételi engedélyt, azonban a megváltozott munkakörülmények miatt a család is élt a 16/2016-os kormányrendelet adta lehetőséggel, és 5 éves felmentési időt kaptak az alól, hogy állandó lakosként az ingatlanba költözzenek.

Időközben dr. Varga Judit már visszafizette a Magyar Államkincstárnak az igénybevett csokot”.

Arra nem válaszoltak, hogy a miniszter pontosan mikor fizette vissza ezt pénzt. A ház alapterülete 195 négyzetméter, a tetején napelemekkel, a kertben medencével, a falon biztonsági kamerákkal.

Varga Judit és férje egyébként épp nemrégiben, márciusban jelentették be, hogy válnak.

(Kiemelt kép: Facebook)