„Klubrádió
A lényeg

Varga Judit: Eddig több mint 700 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációt

28/11/2022 20:34

| Szerző: Klubrádió

Több mint hétszázezren töltötték ki és küldték vissza eddig a nemzeti konzultációs kérdőívet – jelentette ki Varga Judit hétfőn Szombathelyen.

Az igazságügyi miniszter a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjárás keretében tartott fórumot megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: a nemzeti konzultáció minden honfitársunk számára lehetővé teszi, hogy közvetlen módon megossza véleményét a magyar kormánnyal, elmondja, mit gondol az országunkat legközvetlenebbül érintő kérdésekről.

Varga szerint a nemzeti konzultációk rendszerét Nyugat-Európában még kevesen értik, amit elég furcsának tart, hiszen ezt a demokrácia egyik legközvetlenebb eszközének nevezte, „amely lehetővé teszi, hogy ne csak négyévente, a választások alkalmával kerüljön kapcsolatba a kormány a választókkal, hanem a nemzet sorsát érintő legfontosabb kérdésekben folyamatos legyen a párbeszéd”.

Szentpéteri Nagy Richard politológus a Klubrádióban arról beszélt, a "konzultációnak nevezett blöff" nem arról szól, hogy a közönség felszólítja a miniszterelnököt, hogy Brüsszelben valamit képviseljen, tehát hogy a nép mandátumot adna a vezérnek, amire a fideszesek hivatkoznak, hanem hogy a nép felsorakozzon a vezér mögött. Hiszen a miniszterelnök ezeket a szankciókat már megszavazta – hívta fel a figyelmet a szakértő.

(forrás: MTI)