„Klubrádió
A lényeg

Valós vétójoga a városvezetésnek nincs, ettől még nem biztos, hogy Budapesten tartják az atlétikai vb-t

2/09/2021 15:40

| Szerző: Klubrádió

Budapest vezetésének ugyan nincs joga megvétózni az atlétikai világbajnokságot, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem akarja olyan városban megrendezni, mely vezetése nem támogatja azt. Ennek megfelelően Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes úgy véli, megvan az esélye annak, hogy nem a fővárosban tartják az eseményt.

"Budapestnek valószínűleg nincs tényleges vétójoga, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetője többször kijelentette, hogy nem akarnak olyan városban versenyt rendezni, amelynek a vezetése nem támogatja ezt teljes mellszélességgel, tehát politikai mozgástér van" – szúrta ki a hvg.hu Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az ATV Startnak adott nyilatkozatát.

Karácsony korábban bejelentette, hogy mivel a kormány nem tartotta be ígéretét a Fudan-törvénnyel és a Diákvárossal kapcsolatban, ezért azt javasolja a fővárosi közgyűlésnek, hogy vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását.

A főpolgármester szerint a kormány számára fontosabbak a magánérdekek és a kínai érdek, mint az, hogy vidéki hallgatóknak legyen a fővárosban megfizethető lakhatásuk. A Diákváros ellehetetlenítése miatt szeptember elsején az atlétikai vb megrendezéséhez adott hozzájárulás visszavonásáról fog szavazni, tette hozzá.

Főpolgármesteri előválasztásjelölti vita Budapesten
 
Kerpel-Fronius GáborFotó: Balogh Zoltán / MTI
 

A feltételek közt két pont nem teljesült:

  • megépül a 8–12 ezer diáknak otthont adó Diákváros,
  • valamint az is, hogy a kormány 50 milliárd forintot költ a budapesti járóbeteg- és szakellátásra az Egészséges Budapest program keretein belül, az egészségügyi eszközkapacitás megerősítésével felgyorsítva a diagnosztikai ellátást.

Karácsony szerint azzal, hogy a kormány külön törvénycsomagot fogadott el a kínai magánegyetem a Diákvárosnak szánt (részben meg is tervezett) területére költöztetéséről, megszegte ezt a megállapodást, a fővárosnak pedig „válaszolnia kell erre a gaztettre”.