„Klubrádió
A lényeg

Válasz Online: Szélsőjobbos osztrák fegyvergyártó cége biztosít helikoptert Mészároséknak

8/11/2023 17:52

| Szerző: Klubrádió

Gaston Glock fegyvergyáros-üzletember flottájába tartozik az a helikopter, amelyet Mészáros Lőrinc használ; nemrég ezzel repült például nejével Szegedre az üzletember – írja a Válasz Online. A járművet biztosító eurómilliárdost az Osztrák Szabadságpárt volt elnökeinek bizalmasaként jegyzik Ausztriában – a most 94 éves Glock neve a Heinz-Christian Strache-féle Ibiza-botrányban is előkerült.

Szombati hír, hogy Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea helikopterrel közelítette meg a csongrád-csanádi megyeszékhelyet – sőt, a Szegeder olvasója azt is kiszúrta, hogy az OE-XWY lajstromjelű gépet két sötétített üvegű Mercedes várta. A Szegeder később azt is észlelte – a légügyben használt egyik helymeghatározási alkalmazás segítségével –, hogy az osztrák jelzésű helikopter Hatvanpuszta fölé kerülve tért vissza a budaörsi reptérre. 

A Szegeder még a szombati cikk megjelentetése előtt próbálta megtudni a Mészáros Csoporttól, hogy a mi köze a felcsúti nagyvállalkozónak az OE-XWY-jelű helikopterhez, de nem kapott választ. Így csak annyi biztos, írják a cikkben, hogy ez az eszköz ugyancsak egy osztrák vállalat, a klagenfurti Glock Aviation GmbH kötelékében repked. Amely viszont közel sem világcég, flottája mindössze négy kisebb, bérelhető járműből áll – továbbá a nyilvánosan nem kínálgatott OE-XWY-ből és esetleg más, szintén bizalmasan kezelt magángépből. Tehát a Glock Aviation GmbH olyan vállalat, ahol a szolgáltató tulajdonos és a végfelhasználó között legfeljebb egy-két lépés távolság lehet. És ahogy Mészáros Lőrinc sem akárki Magyarországon, úgy a Glock alapítója sem akárki Ausztriában. Az osztrák cégjegyzékből egyértelműen kiderül, hogy a Glock Aviation GmbH mögött a neves pisztolygyártó, Gaston Glock és felesége, Kathrin Glock áll tulajdonosként. 

Gaston Glock egyebek mellett arról híres, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) minden ismertebb elnökével a lehető legbizalmibb kapcsolatban állt. 

  1. Az eurómilliárdos anno titkos moszkvai utat szervezett Jörg Haidernek. 
  2. Neve a Heinz-Christian Strache-féle Ibiza-botrányban is előkerült – a volt alkancellár szerint a fegyvergyártó rendszeresen támogatta a radikális jobboldali pártot. 2019-ben a szélsőjobboldali pártvezér egy kiszivárgott ibizai videón arról beszélt részegen, milyen ellenszolgáltatásokat tud kínálni az FPÖ-nek adott támogatásokért cserébe. A média felvásárlására például Orbán Viktor módszereit tartotta irányadónak.
  3. A Glock famíliával ugyancsak összejáró Norbert Hofer 2018-ban – közlekedési miniszterként – felügyelőbizottsági tagsághoz juttatta az asszonyt az osztrák légiforgalmi irányításért felelős állami Austro Controlnál. Mindezt úgy, hogy Kathrin Glock iparági tapasztalata a zéróhoz közelített, néhány hónappal korábban lett ügyvezető a családi társaságban.

A Magyar Narancs később felidézte, hogy ugyanez a forgószárnyas 2021 szeptemberében Geszten bukkant fel a Tisza-kastély helyszínbejárásának időpontjában, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pedig mindehhez hozzátette: az OE-XWY leggyakrabban nem két távoli célpont, hanem Budaörs és a Ferihegy között ingázik. Tehát – fűzi hozzá a portál – a helikopter vélhetően arra szolgál, hogy használóit „kiközvetítse” az igazi repülőtérre, ahonnan a Mészáros Lőrincék által szintén gyakran igénybe vett OE-LEM-jelű Bombardier-gép szokott továbbközlekedni például Málagába, Nizzába vagy Dubajba.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)