„Klubrádió
A lényeg

Valamiért nem viseli többé Eötvös Loránd nevét az Akadémiától elvett kutatóhálózat

8/06/2023 19:45

| Szerző: Klubrádió

Az nem derült ki sem a nevüket nem közlő kormánypárti képviselők javaslatából, sem a bizottság ülésén, hogy miért törlik az egyik leghíresebb magyar tudós nevét az elnevezésből.

Az „innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról” szóló törvény keretében a kutatóintézeteket összefogó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat neve mostantól Magyar Kutatási Hálózat lesz. 

Az nem derült ki sem a nevüket nem közlő kormánypárti képviselők javaslatából, sem a bizottság ülésén, hogy miért törlik az egyik leghíresebb magyar tudós nevét az elnevezésből, ugyanis a változtatást tartalmazó pontokról indoklásként mindössze ennyi olvasható: „Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnevezésének Magyar Kutatási Hálózatra történő módosítására irányuló jogtechnikai módosítások.”

Ezek azok az intézmények, amelyeket 2019-ben elvettek a Magyar Tudományos Akadémiától. A szervezet élére nemrég nevezték ki Gulyás Balázs neurobiológust, miután Maróth Miklós korábbi elnök áprilisban lemondott. Freund Tamás, az MTA nemrég újraválasztott elnöke pedig azt mondta a Népszavának, hogy már nem reménykedik az intézetek visszaszerzésében. „Úgy érzem, ez már egy veszett fejsze nyele” – fogalmazott.

(via hvg.hu, Kiemelt kép: Varga József / Wikimedia Commons)