„A
A lényeg

Valami nem stimmel Gulyás energiafogyasztási számaival

15/07/2022 08:48

Pest megye és Komárom-Esztergon megye háztartásainak energiafogyasztása lóg ki felfelé az országos átlagból, írja az Mfor.hu a Központi Statisztikai Hivatal 2020-as adataira hivatkozva. A legtöbb megyében az átlagos gáz- és áramfogyasztás a kormány által meghatározott átlagos szint alatt van.

Kormányinfó
 
Illusztráció
 
Budapest, 2021. szeptember 15. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

A kormány kivezeti a rezsicsökkentést, ami csak az átlag alatti fogyasztóknak marad meg. Az átlag a kormány szerint az áramnál évente 2523 kWh, a gáznál pedig 1729 köbméter háztartásonként. A számok alapján Somogy, Zala és Csongrád-Csanád fogyasztása a legalacsonyabb.

A lap ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az MVM Next honlapján elérhető adatok alapján "a kormány némileg felemásan határozta meg az átlagszinteket az áram- és a gázfogyasztás terén": az 1216 köbméteres átlagos gázfogyasztás az 1729-es határ alatt van, de felmerül a kérdés, hogyha már 2021-ben 2503 kilowattóra volt az éves lakossági áramfogyasztás, akkor a 2523 kilowattórás átlag nem lett-e erősen alábecsülve.

Különösen azért, mert  Magyarország villamosenergia-felhasználása 2021-ben 4,9 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest, 2020-hoz képest 8,8 százalékkal volt magasabb, 2019-hez viszonyítva pedig 13,3 százalék volt a növekedés, írja a Telex Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalra hivatkozva.

"Miközben 2022-ben gyakorlatilag hetente dőlnek meg az áramfogyasztási rekordok Magyarországon – így nehéz elképzelni, hogy Gulyás Gergelynek tényleg igaza lesz abban, hogy a háztartások háromnegyedét nem érinti majd a bevezetni kívánt korlátozás" - írja az Mfor.