„Vásároljon
A lényeg

Utolsó útjára kísérték Fülöp herceget

17/04/2021 17:23

| Szerző: Klubrádió

Utolsó útjára kísérték a 99 éves korában meghalt Fülöp herceget, II. Erzsébet királynő férjét,a temetésen csak harmincan vettek részt a királyi családból és a közeli barátok közül.

A felhajtást nem kedvelő herceg utolsó kívánságai egyike is az volt, hogy viszonylag visszafogott temetést rendezzenek neki. Fülöp herceg kívánsága szerint egy olyan speciális Land Roverben szállították utolsó útjára, amelynek tervezésében ő is részt vettA windsori kastély területén zajló gyászszertartás után  a herceg koporsóját a közeli Szent György-kápolnához szállították.

A koporsót Fülöp személyes zászlaja, egy virágkoszorú, a tengerészsapkája és a kardja díszíti. A királynő a Bentley-jében követte a koporsót egy udvarhölgy kíséretében, a gyerekeik pedig a Land Rover mellett haladnak. A menetben vonultak  az unokák is. A haditengerészet, a légierő és a hadsereg egységei sorfallal tisztelegtek   Fülöp herceg előtt. Mielőtt elindult volna a gyászmenet Fülöp herceg koporsójával a Szent György-kápolna felé, II. Erzsébet egyedül búcsúzott a férjétől A  Szent György-kápolnánál már katonai sortűzzel fogadták Fülöp herceg koporsóját.

Fülöp herceget David Conner, Windsor püspöke búcsúztatta, az egyházi vezető azt mondta idézem: „a királynőnk iránti rendíthetetlen hűsége, a nemzet és a Nemzetközösség szolgálata, a bátorsága, lelkesedése és hite inspirált mindannyiunkat.”Kedvessége, humora és emberségessége gazdagította környezete életét

A koporsóját a szertartás végén a Szent György-kápolna királyi kriptájába engedték le, de nem ez lesz a végső nyughelye. II. Erzsébet halála után kiemelik a koporsót, és átszállítják a gótikus templom VI. György királyról  elnevezett emlékkápolnájába. Ennek kriptájában, felesége mellett temetik majd el újra. Itt nyugszik a királynő húga, Margit hercegnő, és édesanyja, Erzsébet anyakirályné is.