„Klubrádió
A lényeg

Ukrajna tiltakozik az EU-nál a Roszatom paksi projektje miatt

9/06/2023 10:38

| Szerző: Klubrádió

Ukrajna jegyzéket intézett az Európai Unióhoz, amiben sürgette a Roszatom magyarországi atomreaktor-építési projektjének felülvizsgálatát – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök – számolt be a 444.hu.

„A Roszatom a Putyin-rezsim része, támogatja az orosz terrorcselekményeket, és veszélyezteti a nukleáris létesítményeket. Arra számítunk, hogy felülvizsgálják a magyarországi nukleáris reaktorok építési projektjének Roszatom általi megvalósításáról szóló előzetes döntést” - közölte az ukrán kormányfő.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) tanácsának szerdai, miniszteri szintű értekezletén is felvetette a kérdést az ukrán kormányfő.

„A kahovkai vízerőmű katasztrófája és a zaporizzsjai atomerőmű orosz elfoglalása fényében az ilyen döntések szürreálisnak tűnnek” – mondta Smihal, aki szerint szigorítani kell az Oroszország elleni szankciókat, különösen olyan területeken, mint az atomenergia.

Az OECD-nek egyébként nem tagja Ukrajna, ahogy nem tag az összes uniós tagállam sem, a szervezet munkájában azonban részt vesznek az EU-tagok, ahogy maga az Európai Bizottság is.

Orbán Viktor éppen a hét elején fogadta a Roszatom vezetőjét, Alekszej Lihacsovot a Karmelitában. A miniszterelnök szerint "hamarosan megindulnak a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai".