„Klubrádió
Esti gyors

Jávor: A paksi bővítés veszteséges, és a NER-esek légyként lepik el

6/06/2023 07:51

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A paksi bővítésről szóló szerződések módosítása semmivel sem gyorsítja a projektet – véli Jávor Benedek, aki szerint ennek célja hogy továbbra is pénzt pumpáljanak a kormányközeli cégbirodalomba.

2023. június 05. Esti gyors - részlet 23.06.05. Jávor Benedek
08:41
00:00

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt Orbán Viktor. A megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter is. A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy "ezekkel a szerződésmódosításokkal fel tudjuk gyorsítani a beruházást, egy csomó bürokratikus terhet le tudunk róla szedni, s egyértelműsítjük azokat a nukleáris biztonsági szabályokat, amelyek az európai sztenderdeknél is jóval szigorúbbak, és garantálják, hogy biztonságos erőmű fog épülni Pakson."

"Az Európai Bizottság és az Európai Unió jóváhagyta a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről szóló szerződések módosítását, ezzel lehetővé válik a paksi beruházás felgyorsítása" – állította korábban Szijjártó.

"A kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy most aztán rettenetesen felgyorsul a paksi bővítés, és aztán további éveket csúszik az egész" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Jávor Benedek. A Párbeszéd Zöldek európai parlamenti listavezetője és a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője szerint a szokásos porhintésről van szó.

Hozzátette, az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciós környezetben megvalósíthatatlanná vált az egész projekt. Ezt próbálták a bővítéssel kapcsolatos szerződések módosításával kiütni, azonban Jávor felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a szerződések máig sem nyilvánosak, így okkal feltételezhető, hogy a módosítások mindössze technológiai megoldásokra vonatkoznak, és semmilyen módon nem befolyásolják a projekt egyébként is súlyos problémáit. A Szijjártó által bejelentett építési munkálatok elindítása inkább csak növeli a veszteségeket.

Mindeközben a projekt körül "folyamatosan NER-közeli cégek köröznek, mint a legyek". Ezek alapján Jávor szerint egyértelmű, hogy az egész vbővítés nem szól másról, mint rengeteg pénzt pumpálni a kormányközeli cégbirodalomba.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Jávor Benedek
2023.06.05., hétfő 18:35
Riporter: Dési János