„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó szerint felgyorsulhat a paksi bővítés

5/06/2023 15:24

| Szerző: Klubrádió

A külügyminiszter szerint júliusban megindulhat a résfalazási munka.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt Orbán Viktor. A megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter is. A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy "ezekkel a szerződésmódosításokkal fel tudjuk gyorsítani a beruházást, egy csomó bürokratikus terhet le tudunk róla szedni, s egyértelműsítjük azokat a nukleáris biztonsági szabályokat, amelyek az európai sztenderdeknél is jóval szigorúbbak, és garantálják, hogy biztonságos erőmű fog épülni Pakson."

A 444 összegzése alapaján Szijjártó bioztos abban, hogy már a jövő hónap elején megindul az úgynevezett résfalazási munka, amely rendkívül fontos a reaktorok biztonságos működésének szempontjából. Illetve megkezdődik a talaj kitermelése, majd szilárdítása, aminek eredményes elvégzését követően a projekt stratégiai fontosságú pontjának számító, úgynevezett első beton is lekerül majd a földbe.

Az Orbán-kormány 2014-ben titokban egyezett meg Vlagyimir Putyinnal a paksi atomerőmű bővítéséről. Lázár János a beruházás bejelentésekor a kormány nevében még azt ígérte meg, hogy 2023-ban az első blokk már áramot fog termelni.

"Az Európai Bizottság és az Európai Unió jóváhagyta a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről szóló szerződések módosítását, ezzel lehetővé válik a paksi beruházás felgyorsítása" – állította korábban Szijjártó.