„Támogassa
A lényeg

Ukrajna kész engedményt tenni az anyanyelvi oktatás ügyében

12/09/2023 18:51

| Szerző: Klubrádió

Ukrajna kész engedményeket tenni a kisebbségi jogok, azon belül is konkrétan az ukrajnai kisebbségek anyanyelvi oktatásának ügyében, mondta Olha Sztefanyisina, az ország uniós csatlakozásáért felelős miniszterelnök-helyettes. Erről a 444.hu számolt be.

A kisebbségi oktatás ügyében Magyarország és Románia is folyamatosan bírálja Ukrajnát, ahol - alapvetően az orosz nyelv visszaszorítása érdekében - a hatályos, de végrehajtásában elvben felfüggesztett jogszabály jelentős mértékben korlátozza a kisebbségek anyanyelvi oktatását. A kisebbségi oktatás ügye így mostanra az ukrán uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének legfőbb akadálya lett. Az unió állam- és kormányfői decemberi csúcstalálkozójukon dönthetnek leghamarabb a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, de Orbán Viktor magyar miniszterelnök többször is jelezte, hogy ha az általa "magyargyűlölőnek" minősített kijevi kormány nem rendezi a kisebbségi jogok ügyét, meg fogja vétózni a csatlakozási folyamat megindítását.

Az ukrán tisztviselők ezen a héten tárgyalásokat kezdenek Magyarországgal és Romániával, hogy megpróbáljanak megállapodást kötni az ukrán és a kisebbségi nyelvű oktatás egyensúlyáról a középiskolákban.

A kijevi és brüsszeli tisztviselők tartanak attól, hogy Orbán, akit Oroszország szövetségesének tekintenek, valójában csak ürügyként használja az anyanyelvi oktatás ügyét, és nem megoldást keres, csak indokot arra, hogy megvétózhassa az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését – olvasható a cikkben.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)