„Köszönjük,
A lényeg

Újabb vétó: Az EU nem ítélheti el közös állásfoglalásban a karabahi örmények kényszerkitelepítését

22/09/2023 13:16

| Szerző: Klubrádió

A magyar vétó miatt az Azerbajdzsán által előítéletesnek minősített nyilatkozatot végül az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jegyezte, nem az Unió egésze.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Azerbajdzsán katonai akciót indított Hegyi-Karabah térségében.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön közleményben, az EU nevében szólította fel az Bakut és a karabahi örményeket, hogy sürgősen kezdjenek átfogó és átlátható párbeszédet – írja a hvg.hu.

Borell szerint „Azerbajdzsán felelős azért, hogy biztosítsa a karabahi örmények jogait és biztonságát, beleértve azt a jogot, hogy megfélemlítés és megkülönböztetés nélkül élhessenek lakhelyükön.” Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az azeriek belefognak a polgári lakosság kényszerű kitelepítésébe, akkor arra az EU határozott választ fog adni.

A Trend hírügynökség névtelen diplomáciai forrásai szerint Borell nyilatkozatát eredetileg a 27 EU-tagállam közös állásfogalásábnak szánták, de Magyarország megakadályozta annak elfogadását.

A végül csak a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő által jegyzett EU-s nyilatkozatot csak a nyilatkozatot Azerbajdzsán előítéletesnek és Azerbajdzsán-ellenesnek minősítette.