„Köszönjük,
A lényeg

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy kiűzze az örmény katonákat

19/09/2023 16:17

| Szerző: Klubrádió

Azerbajdzsán katonai akciót indított Hegyi-Karabah térségében – írja a Reuters. A lépés újabb fegyveres összecsapások láncolatát indíthatja el az ingatag régióban.

Azerbajdzsán „terrorellenes műveletet” indított Hegyi-Karabah ellen – közölte az ország védelmi minisztériuma. "A térségben terrorelhárító műveletek kezdődtek meg, melyek célja Azerbajdzsán alkotmányos rendjének biztosítása és helyreállítása" – olvasható a tárca kedden nyilvánosságra hozott közleményében. Azt írták: az offenzíva során kizárólag katonai létesítményeket vesznek célba.

A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy "az örmény fegyveres erők egységei" Hegyi-Karabahban tüzérségi tüzet nyitottak az azerbajdzsáni erőkre Aghdam térségében, amire "megtorló intézkedéssel" válaszoltak. Hozzátették: az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságát, valamint a térség nyugalma fölött őrködő török-orosz megfigyelőközpont vezetőségét tájékoztatták a "terrorellenes akcióról".

A hadművelet néhány órával azután kezdődött, hogy az azeriek szerint négy katona és két polgári személy örmény diverzáns akcióval elhelyezett aknák miatt életét vesztette Hegyi-Karabahban.

Ruben Vardanyan örmény politikus, egykori miniszter a Twitteren azt írta, Azerbajdzsán nagyszabású tüzérségi támadást indított Hegyi-Karabah ellen, amelynek civil célpontjai is vannak.

Ugyanakkor az örmény védelmi minisztérium értékelése szerint az azeri-örmény határon a helyzet „viszonylag” stabilnak mondható. A karabahi védelmi erők közlése szerint az azeriek helyi idő szerint 13 órakor a teljes kontaktvonalon indítottak támadást.

Örményország elítélte a támadást, és és azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy városokat és falvakat lőt. „A büntetlenség érzésétől vezérelve Azerbajdzsán nyíltan vállalta a felelősséget az agresszióért” – áll az örmény külügyminisztérium közleményében.

Az azeri külügyminisztérium az örmény csapatok teljes kivonását és a sztyepanakerti kormány feloszlatását követeli. Sztyepanakert a Hegyi-Karabah örmény fennhatóság alatt álló részének fővárosa, melyre Azerbajdzsán területi igényt formál. A térségben a béke és a stabilitás elérésének egyetlen módja az örmény fegyveres erők feltétel nélküli és teljes kivonása Azerbajdzsán karabahi régiójából, továbbá a sztyepanakerti bábkormány feloszlatása – fogalmaztak.

Andranik Shirinyan, a Freedom House örményországi képviselője a Twitteren azt írta, hogy a támadások a kommunikációs infrastruktúrát célozzák. Megszűnt az internet- és a telefon-kapcsolat, a helyi civil lakosság teljesen el van vágva a külvilágtól. Ezt erősíti a Hetq című örmény lap beszámolója is: elmondásuk szerint nem tudnak kapcsolatba lépni a Hegyi-Karabahban élőkkel.

(forrás: telex, 24.hu, a kiemelt kép a tavalyi harcok idején készült, fotó: MTI/EPA/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtószolgálata)