„Klubrádió
A lényeg

Újabb pofon a vendéglátósoknak: szakképesítés kell a büfézéshez is

11/10/2021 13:53

| Szerző: Klubrádió

A járvány miatt eddig is gazdasági visszaeséstől és munkaerőhiánytól szenvedett a vendéglátóipar, de egy szeptember elsején életbe lépő rendelet mostantól szakképesítést követel meg a konyhán dolgozóktól.

A kormány rendelete szerint a cukrászati készítmények, fagylalt készítését, valamint meleg és hideg ételek, italok készítését csak olyan személy végezheti, akinek van szakképesítése. A korábbi rendeletben még volt egy olyan kitétel, hogy a szakképzettség előírása nem vonatkozik a büfétermékek készítésére, de mostantól a vízparti lángososnak is szakképesítéssel kell rendelkeznie.

Ez elsősorban a kis éttermeknek, bűféseknek rossz hír, akik eddig főleg diákokat, betanított munkásokat alkalmaztak a vállakozásukban – írja a 444.hu.

(wiki)
 

 

A Magyar Gasztronómiai Egyesület egyik tagja a lapnak azt mondta, hogy „Szerintem jó a kezdeményezés, mert ez majd a sufni helyeket is kordában tartja, jobban odafigyelnek majd a higéniai előírásokra és jogszabályokra. Ugyanakkor nagyon rosszkor jött ez a szabályozás, mert így is nagyon nehéz szakképzett munkaerőt találni, és a járvány miatt rengeteg a pályaelhagyó is” - mondja.