„Klubrádió
A lényeg

Újabb fehérorosz olimpikon menekült Lengyelországba

6/09/2021 09:11

| Szerző: Klubrádió

A tokiói olimpián szereplő Kriszcina Cimanouszkaja futó mellett egy másik fehérorosz élsportoló, Olga Szafronova lovas is Lengyelországba menekült. Az ügyet biztonsági okokból nem hozták eddig nyilvánosságra, írja a lengyel sajtóra hivatkozva az MTI.

Szafronovát doppingolás vádjával kizárták a fehérorosz olimpiai csapatból, még mielőtt elindult volna a nyári tokiói játékokra. A helyi hatóságok arra hivatkoztak, hogy egyik lovánál doppingszert mutattak ki. Az olimpikon a döntés idején Lengyelországban tartózkodott, az ott végzett doppingteszt nem igazolta a Fehéroroszországban emelt gyanút.

Szafronova az eset kapcsán bírálóan nyilatkozott a minszki vezetésről, ennek nyomán felkerült a hazaárulók listájára, amelyen akkor már több mint 40 más fehérorosz élsportoló is szerepelt. A sportolónő humanitárius vízumot kért a lengyel hatóságoktól önmaga, valamint élettársa számára. 

A sportolónő lengyel állampolgárságot szeretne kérni, kettős állampolgárként ezt követően Lengyelországot képviselné a nemzetközi versenyekenírja a 24.hu.