„Támogassa
A lényeg

Biztonságos helyen van Varsóban a fehérorosz futónő, az edzőit kizárták a versenyből

6/08/2021 09:57

| Szerző: Klubrádió

Fáradt, de jól van a tokiói olimpiáról a lengyel fővárosba, Varsóba humanitárius vízummal érkező Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz sprinter és biztonságos helyen tartózkodik.

A tokiói olimpiai játékokon részt vevő Cimanouszkaját vasárnap, akarata ellenére, a fehérorosz olimpiai csapat vezetői fel akarták tenni egy Minszkbe induló járatra, ő azonban japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért a tokiói lengyel nagykövetségen. Az olimpikon hétfőn kapta meg Lengyelországtól a humanitárius vízumot. Ugyanilyen vízumot adtak Cimanouszkaja férjének, Arszenyij Zdanyevicsnek is, aki az eset után Fehéroroszországból Ukrajnába menekült. A férfi később a BBC ukrán adásában elmondta, hogy Lengyelországba szeretne utazni.

Tokió 2020 - Kriszcina CimanouszkajaKriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futó (b) érkezik a Tokió melletti Narita Nemzetközi Repülőtérre 2021. augusztus 4-én. Cimanouszkaja, aki a tokiói lengyel nagykövetségen humanitárius vízum kiadását kérte Lengyelországtól, megkapta a vízumot és Varsóba utazik. MTI/EPA/Jiji Press
 

Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes megerősítette, hogy a 24 éves sportoló „biztonságos helyen van és lesz”, egyúttal biztosított afelől, hogy Cimanouszkaja védelmet kap a lengyel hatóságoktól.

Przydacz hozzátette: Lengyelország 30 éves tapasztalattal bír, mivel évek során „sokan érkeztek Lengyelországba a fehérorosz ellenzék tagjai közül, köztük újságírók is, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rendszere elől menekülve”. A lengyel kormány állítása szerint az idén csaknem 300 menedékkérelmet kapott fehérorosz állampolgároktól.

A lengyel politikus egyúttal felhívást intézett az EU-hoz, hogy lépjen fel Lukasenkával szemben, s hangsúlyozta, hogy Lengyelország továbbra is támogatja a fehéroroszországi lengyel kisebbséget. Przydacz támogató hálózatot és különleges figyelmet ígért azoknak a demokráciapárti aktivistáknak, akik úgy érzik, hogy a fehérorosz hatóságok üldözik őket, de ügyük nem annyira sürgős, mint a futónőé – írja a 24.hu.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) visszavonta annak a két edzőnek az akkreditációját, akik a hírek szerint megpróbálták hazakényszeríteni Cimanouszkaját.