„Klubrádió
A lényeg

Újabb fegyverszállítmányt szavazott meg a NATO Ukrajnának

20/04/2024 08:03

| Szerző: Klubrádió

A Jens Stoltenberg üdvözölte az amerikai kongresszusban elért előrelépést az Ukrajnának szánt kulcsfontosságú segélycsomag szombati megszavazása felé.

A NATO további katonai támogatást nyújt Ukrajnának, főképpen a légvédelem területén – írja az MTI. Ezt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár jelentette be pénteken Brüsszelben.

A főtitkár a NATO-Ukrajna Tanács virtuális egyeztetését követő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy arra a következtetésre jutottak, hogy vannak olyan légvédelmi rendszerek, amiket Ukrajna rendelkezésére lehet bocsátani.

"A Patriot légvédelmi rendszereken kívül vannak más fegyverek is, amelyeket a szövetségesek biztosítani tudnak Kijev számára, például a francia SAMP/T föld-levegő rakéták. Azok a szövetségesek, amelyeknek nincs birtokukban rendelkezésre bocsátható rendszer, ígéretet tettek arra, hogy pénzügyi támogatást nyújtanak ezek megvásárlásához Ukrajna számára" – jelentette ki.

Stoltenberg nem részletezte, hogy Ukrajna hány új légvédelmi rendszert kap majd, de jelezte, hogy a következő napokban újabb bejelentésekre számít ezzel összefüggésben a szövetségesektől.

A főtitkár üdvözölte az amerikai kongresszusban elért előrelépést az Ukrajnának szánt kulcsfontosságú segélycsomag szombati megszavazása felé. „Számítok rá, hogy nem lesz további késedelem” – tette hozzá. Szerinte a szövetségeseknek „mélyen bele kell nyúlniuk” készleteikbe, és fel kell gyorsítaniuk a rakéták és a lőszerek szállítását.