„Klubrádió

Több kell 8-9 napnál, hogy hasson a vakcina

26/03/2021 13:34

| Szerző: Klubrádió

A Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában Orbán Viktor egy mondatban megemlítette a vakcináció kapcsán, hogy „8-9 nap, amíg várni kell, hogy a vakcina hasson”. A 444 azonban felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a hivatalos koronavírus-vakcina kisokos, de Müller Cecília, országos tiszti főorvos is azt állította, hogy több mint két-három hét kell a teljes védettséghez a második dózist követően.

„Bízzanak Müller Cecíliában és bennem is” – közölte Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában.

Azonban a 444 egy éles ellentmondásra hívja fel a figyelmet. A miniszterelnök azt állította, hogy „8-9 nap, amíg várni kell, hogy a vakcina hasson”.

Az Európai Unióban jelenleg engedélyezett vakcinák – a Johnson & Johnson oltóanyaga kivételével – két dózisban fejtik ki hatásukat, a két oltás közt pedig határozott időnek kell eltelnie. Ami például a Pfizer/BioNTech esetében legalább 21 nap. És a második dózisnak is hasonló időt kell hagyni, a gyár ajánlása alapján.

A hivatalos koronavírus-vakcina kisokosban ez szerepel: „az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül.”

A portál felhívja a figyelemet Müller Cecília egy korábbi kijelentésére, amely szerint két-három héttel az oltás után még mindenki veszélyeztetett.