„Klubrádió

Orbán Viktor: Szabad nyarunk lesz

26/03/2021 08:08

| Szerző: Klubrádió

Mindenki nagyon fáradt, de a tartalékaink kitartanak, ezt állította Orbán Viktor a Kossuth Rádióban pénteken. A miniszterelnök szerint a közeljövőben több keleti vakcinánk lesz, mint nyugati, és szabad nyarunk lehet. Az uniós vakcinabeszerzést elhibázott döntésnek nevezte.

Nem az a kérdés, mikor érjük el a csúcsot, hanem milyen gyorsan indulunk el onnan lefelé – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Egyelőre ezért nem is menne bele jóslásokba, annyit mondott, hogy tegnap 275 ember hunyt el, 11 823-an vannak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 1480 embert tartanak.

A hvg.hu összefoglalója szerint a miniszterelnök azt mondta, hogy mindenki nagyon fáradt is kimerült, a tartalékok azonban szerinte jól állnak.

A járványügyi adatokat a Telex gyűjtötte össze:

- Napi új halálos áldozatok száma: 275 (az előző napihoz képest +3)
- Elvégzett tesztek száma: (az előző napihoz képest )
- Kórházi ellátást igénylők száma: 11 823 (az előző napihoz képest +63)
- Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1480 (az előző napihoz képest +13)

A járvány legnehezebb heteit éljük, ezt hívják harmadik hullámnak, ami azért van, mert a brit mutáns meghatározóvá vált, kiszorította a korábbi vírustípust - vélte a miniszterelnök. Háromszor annyi embert képes megfertőzni, mint a korábbiak, ráadásul a fiatalokat is jobban veszélyezteti. Ezért arra kéri a fiatalokat, hogy maguk miatt is figyeljenek oda a vírusra, hiszen egyre többen kerülnek kórházba a köreikből is.

A korlátozások feloldásával kapcsoltban elmondta, hogy a vírus elleni első számú védekező eszköz az oltás. Magyarország képes lenne a mostaniak többszörösét beadni, ám nincs elegendő vakcina – hangzott el a szokásos mantra. Tegnap este véget ért az EU-s csúcs, mindenkinek van baja, „de ha hozzánk képest látta volna a többiek arcát”, akkor meglepődött volna, hiszen aki csak a brüsszeli vakcinákra támaszkodik, az fele annyi beoltottnál jár, mint mi – fogalmazott Orbán.

"Májusban legalább annyi keleti vakcinánk lesz, mint nyugati, akinek ez hiányzik annak nem biztos, hogy szabad nyara lesz" – jelentette ki, hozzátéve, hogy nekünk szabad nyarunk lesz.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth RádióbanFotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

Az Olaszországban talált AstraZeneca vakcinákkal kapcsolatban elmondta, hogy a miniszterelnökök átengedték Brüsszelnek a tárgyalási pozíciókat a gyógyszergyártókkal. Rosszul döntöttünk, mindenkinek magának kellett volna tárgyalni. Ezt megtiltották – vágott közbe Nagy Katalin műsorvezető, mire Orbán úgy replikázott, hogy „Nem volt puskacső a homlokomhoz nyomva”. Brüsszel szempontja a beszerzési ár volt, bár nem potyog az égből a pénz, de az idő lett volna a fontos. Az EU leszorította a vakcinát, de ha olcsón nincs, akkor legyen inkább drágán – vélte a miniszterelnök.

Azonnali újranyitásról nem lehet szó  mondta. A járványügyi szakemberek véleménye, amíg ilyen magasan van a fertőzésszám, addig nem lesz nyitás. A boltok nyitvatartásával kapcsolatban elmondta, hogy átállunk a négyzetméter alapú korlátozásra, azaz, egyszerre egy boltban 10 négyzetméterenként lehet 1 ember. Biztosan sorok lesznek a boltok előtt, ezért tárgyalnak róla, hogy 22 óráig, esetleg 23 óráig kitolják a kijárási korlátozást. Ha kitoljuk 21 óráig a boltok nyitvatartását, akkor 22 óráig lehetne kint lenni. A részleteket tárgyalja az operatív törzs, délután, legkésőbb holnap reggel lesznek szabályok. Fodrászokért küzdelem van, de a járványügyi szakemberek ellenállnak.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

A terhesekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a szakértők szerint a Pfizerrel és Modernával szabad oltani a várandósakat, ezért arra kéri, hogy regisztráljanak.

Az oktatással kapcsolatban elmondta, hogy ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolákba, akkor a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat be kell oltani. Ez azt jelenti 102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, ebből 20 ezer van beoltva. A maradékot április 10-ig be tudjuk oltani, kell várni kicsit, hogy hasson, így április 19-én van reális esély arra, hogy óvodák, általános és középiskolák ekkor nyithatnak ki. A szakképzési dolgozók ebben a számokban nincsenek benne.

Mi bízunk a háziorvosainkban, ezért vontuk be az oltási folyamatban, ám ha több vakcina lesz az országban, akkor a kórházi oltópontokból is lesz több. Mindenki fáradt, frusztrált, szeretne szabadulni, de higgyék el, én tartom a kormányt – fogalmazott Orbán, aki szerint arra kell figyelni, mit mond ő vagy Müller Cecília, akik kellő időpontokban hitelesen tájékoztatnak a helyzetről.

A vakcinaregisztrációról szóló honlappal kapcsolatban elmondta, hogy sok százezres, milliós adatbázist kezelnek, így nem kerülhető el, hogy nem kerülhető el egy-egy hiba. Csupa jóindulatú ember dolgozik ezen, nem ártani akarnak, ők is fáradtak, ezért ne csak türelmesek legyünk egymással, hanem jó indulatra is szükség van.

Látszik-e az alagút végén a fény? – hangzik a kérdés, mire megismételte, hogy szabad nyarunk lesz, de lesznek olyan rendezvények, ahova vakcinaigazolvánnyal lehet majd elmenni. A legtöbb, vagy akár minden EU-s országot megelőzően válik szabaddá az élet Magyarországon – erre komoly esélyünk van Orbán szerint.

Korábban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a kormány döntése alapján a 2,5 millió beoltottat elérve nyitnak ki egy héten belül az iskolák, ez a mostani számítások szerint legkorábban április 12-t vagy április 19-t jelent.