„Klubrádió
A lényeg

Tízezrek tüntettek Fico ellen a szlovák városokban

20/12/2023 12:48

| Szerző: Klubrádió

Több ezren tértek vissza Szlovákia-szerte a városok utcáira kedden, hogy folytassák tiltakozásukat Robert Fico populista miniszterelnök új kormánya ellen, írja az Associated Press nyomán az RTL

A szervezők kedden azt közölték, hogy Kassán, Eperjesen, Poprádon, Besztercebányán, Zsolnán, Nyitrán, Nagyszombatban, Trencsénben, Szepesújváron, Liptószentmiklóson és Vágbesztercén is tüntettek.

 
Orbán Viktor és Robert Fico
Fotó: Twitter
 

A Moszkva-barát Robert Fico vezette koalíciós kormány által javasolt változtatások között szerepel a súlyos bűncselekmények, így a szervezett bűnözés és a szélsőséges bűnözéssel foglalkozó

különleges ügyészség január közepére tervezett megszüntetése.

Az új szlovák kormányfő kritikusai attól tartanak, hogy visszatérésével az Európai Uniós tagállam Szlovákia feladja nyugatbarát irányvonalát, és ehelyett Orbán Viktor irányvonalát követve moszkvai érdekekhez igazodik. Ez az eltelt időben meg is mutatkozott: Fico első intézkedései között bejelentette, hogy Szlovákia leállít minden Ukrajnának nyújtott segítséget.

Fico hatalomra kerülése óta több kiemelt, korrupciós ügyekkel foglalkozó nyomozót és rendőrtisztet el is bocsátottak. A jogrendszer tervezett változtatásai között szerepel a korrupciós büntetések mérséklése is.