„Klubrádió
Megbeszéljük...

SME-főszerkesztő: Szlovákia lesz a tesztje annak, hogy az Unió mennyire veszi komolyan magát

21/11/2023 18:44

| Szerző: Klubrádió

Semmi kétségem: Fico következő lépése az lesz, hogy megpróbálja betolni az embereit a közszolgálati tévébe, elérni, hogy a közszolgálati televízió állami tévé legyen, olyan orgánum, ami csak olyan hírt ad ki, amit a kormány akar – vetítette előre Balog Beáta, a SME nevű pozsonyi lap és hírportál főszerkesztője.

2023. november 21. Megbeszéljük - részlet 23.11.21. Balog Beáta
17:23
00:00
Robert Fico szlovák miniszterelnök a minap bejelentette: felfüggeszti a kommunikációt több liberális szlovák médiummal.  Mi folyik ott Pozsonyban? – érdeklődőtt a SME napilap és hírportál főszerkesztőjénél Bolgár György. 

"Fico mindenekelőtt tudatta, ellenőrizteti az akkreditációinkat, amelyekkel  beléphetünk a kormányhivatalba. Ezután kijelentette, hogy a SME, a Dennik, az Aktuality és a Markíza tévé, "a gyűlölködésével és kormány elleni állandó támadásával, nem tölti be a sajtó küldetését", ezért ezeknek az orgánumoknak nincs joguk a kormányhivatal területén dolgozni. Azonnal értesítettem a nemzetközi újságírói szervezeteket. Akárhogy is, a történtek dacára tegnap mégis beengedett bennünket; valószínűleg arra jutott, hogy nincs szüksége a nemzetközi botrányra" – mondta  Balog Beáta, a legnagyobb szlovákiai napilap főszerkesztője. 

 
Orbán Viktor és Robert Fico
Fotó: Twitter
 

A igazság az – folytatta –,  hogy Fico azonnal és nagyon szeretné lemásolni azt a médiakörnyezetet, amit Orbán épített fel Magyarországon. Nagyon irigyli Orbánt amiatt, hogy nem kell szembenéznie a kritikus újságírói kérdésekkel. Fico egyébként régóta ignorálja a független médiát, így a SME-t is. Semmi kétségem: a következő lépése az lesz, hogy megpróbálja betolni az embereit a közszolgálati tévébe, elérni, hogy a köztelevízió "állami" legyen; egy orgánum, ami csak olyan hírt ad ki, amit a kormány akar – vetítette előre Balog Beáta, aki szerint Fico egyelőre azért tett le arról, hogy kizárja a független sajtót a kormányhivatalból, mert aggódik a lehetséges külföldi reakciók miatt, másrészt tudja, hogy törvényt sértene.

A főszerkesztőnek meggyőződése, hogy Szlovákia hatalmas tesztje lesz annak, hogy az Európai Unió mennyire veszi komolyan a saját értékeit. A Kuciak-gyilkosság után például hozzánk is érkeztek különféle európai delegációk, amelyek nagyon sokszor elmondták: fontos számukra az újságírók szabadsága, biztonsága és maga a sajtószabadság. A "Fico-teszt" fogja megmutatni: megismétlik-e a régi hibát, megengedik-e azt, hogy Fico is mindig megúszhassa valamiféle kompromisszummal – cserébe azért, hogy a többi országgal együtt szavaz a legfontosabb kérdésekben.

El tudja-e képzelni, hogy Fico ugyanúgy megfenyegeti a hirdetőket mint Orbán: ne reklámozzanak a kormánykritikus médiában? – vetette fel végül Bolgár. A főszerkesztő közölte: megteheti, de speciel a SME-nek ezzel nem ártana. "Nálunk Meciar kormányzása óta nincs semmilyen kormányhirdetés. Hálás vagyok Vladimir Meciarnak, hogy már akkor így megedzett bennünket. A SME most sem kap semmi kormányhirdetést, nem függünk tőlük.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Balog Beátával
2023.11.21., kedd 16:20
Riporter: Bolgár György