„Klubrádió
A lényeg

Tizenöt évet kapott a Kuciak-gyilkosság közvetítője

30/12/2019 16:35

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Tizenöt év börtönbüntetésre ítélte a szlovákiai Bazin különleges bírósága Andruskó Zoltánt, aki közvetítő szerepet játszott a Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és barátnője ellen tavaly februárban elkövetett gyilkosság megrendelője és elkövetője között.

    Az ítélet jogerős, tekintve, hogy Andruskó Zoltán - aki a vádirat szerint a bérgyilkosság kifizetését intézte - egy korábban megkötött vádalku keretében elismerte tettét, és elfogadta a büntetést. A büntetés eredetileg - az ügyész javaslata alapján - tíz év szabadságvesztés lett volna, ám ezt a bíróság elégtelennek találta, és ma 15 évre változtatta. Andruskó elfogadta a változtatást.

    A gyilkosság ügyében még októberben nyújtották be a vádiratot. A pernek Andruskó az első jogerősen elítélt szereplője.

    A további vádlottak közé tartozik Marián Kocner nagyvállalkozó, aki a vádirat szerint azért rendelte meg Ján Kuciak meggyilkolását, mert az újságíró több cikket is publikált az ő állítólagos gazdasági bűncselekményeiről.

A bűncselekmény közfelháborodást váltott ki Szlovákiában, példátlan tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához, Robert Fico miniszterelnök lemondásához és a kabinet átfogó átalakításához vezettek.