„Klubrádió
A lényeg

Tizenhét európai uniós tagállam tiltakozik a homofób magyar jogszabály ellen, a holland miniszterelnök pedig már kitenné Magyarországot az EU-ból

24/06/2021 18:06

Tizenhét európai tagállam állam-, vagy kormányfője közös levélben fordult az Európai Tanács elnökéhez, így tiltakozva a magyar kormány által elfogadott, a homofóbiát a pedofíliával összemosó törvény ellen. A hollnad miniszterelnök, Mark Rutte az uniós csúcsra érkezve arról beszélt, ő inkább eltávolítaná Magyarországot az EU-ból.

Tizenhét európai uniós tagállam vezetője közös levelet tett közzé, amelyben elítélték "az alapvető jogokkal szembeni fenyegetéseket", és az LMBT-közösséggel szembeni hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem folytatására szólítottak fel – írja a 444. Az Európai Bizottságnak, az Európai Unió Tanácsa portugál elnökségének és az Európai Tanács elnökének címezett levelet tizenhét európai tagállam állam-, vagy kormányfője írta alá: Belgium, Dánia, Németország, Észtország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Finnország, Svédország és Ausztria.

Hangsúlyozták: a "közös alapvető értékeinkhez való kötődést és azok betartását uniós szerződések rögzítik".

Hozzátették: elkötelezettek az LMBT-közösséget célzó diszkrimináció elleni harc mellet, és megerősítik az alapvető jogok védelmét.

"A tisztelet és az elfogadás az európai projekt középpontjában áll. Elkötelezettek vagyunk az ezen értékek védelmét célzó erőfeszítések folytatása mellett, biztosítva, hogy a jövő európai generációi az egyenlőség és a tisztelet légkörében nőjenek fel" – írták.

Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

A csütörtöki uniós csúcstalálkozó előtt tartott sajtótájékoztatóján kérdezték a magyar törvényről az Európai Parlament elnökét, aki válaszában kijelentette, hogy itt az idő, hogy olyan tagállamok esetében, ahol megsértik a jogállamiságot, az unió alkalmazza a január elseje óta érvényes jogállamisági feltételrendszerről szóló rendeletet, melynek értelmében kötelezettségszegés esetén az EU felfüggesztheti az uniós pénzek kifizetését.

David Sassoli hozzátette: az EP kész jogi eljárást indítani az Európai Bizottság ellen, ha a brüsszeli végrehajtó testület tovább késlekedik az uniós költségvetés védelmére létrehozott jogállamisági feltételrendszer alkalmazásával. 

A holland miniszterelnök türelme elfogyott. A brüsszeli uniós csúcsra érkezve Mark Rutte arról beszélt, ő inkább eltávolítaná Magyarországot az EU-ból. "Magyarországnak vissza kell vonnia ezt a törvényt, és térdre kell ereszkednie" – tette hozzá a holland miniszterelnök (Mandiner.hu).